Ai voie să dai masca jos dacă fumezi sau ieși la alergat? Ce spun autoritățile române
Masca este obligatorie în toate spațiile deschise în localitățile în care există mai mult de 3 cazuri de COVID-19 la o mie de locuitori. CNSU a stabilit situații în care masca de protecție sanitară poate fi îndepărtată, în aer liber, pentru perioade scurte de timp. Dacă fumezi sau alergi e permis.
Hotărârea CNSU: Ai voie să dai masca jos dacă fumezi sau ieși la alergat
Masca va trebui purtată în permanență, de la ieșirea din casă și până la întoarcere, în localitățile cu o rată mare a cazurilor de coronavirus – este una dintre regulile adoptate de Consiliul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), în seara de 13 octombrie. Noile reguli au fost adoptate în ședința de guvern din 14 octombrie, în care s-a discutat prelungirea stării de alertă, începută o zi mai târziu.
În hotărârea CNSU se arată că masca de protecție poate fi îndepărtată pentru a fuma, a mânca, a bea și în timpul activității sportive, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și pot respecta o distanță de cel puțin 2 metri față de persoanele dimprejur.
„În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane”, prevede Hotărârea CNSU
Efectele măștii în aer liber: Numărul de infectări a scăzut în Argeș de la 100 pe zi la 17
Implementarea măsurii de a purta mască în spațiile deschise din București a fost încurajată de rezultatele din județele unde accesoriul devenise deja o obligativitate. În Argeș, de exemplu, primul județ care a implementat canonul, numărul de infectări a scăzut de la 100 pe zi la 17, în câteva luni. De altfel, masca pare să fie principala armă a multor localități în lupta cu virusul.
„Mai bine porti masca din asta decat sa ajungi sa ai nevoie de masca de oxigen sau doamne fereste sa fii intubat”, spunea premierul Ludovic Orban la începutul lunii octombrie.
„În funcţie de evoluţia pandemiei în fiecare localitate în parte comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţe iau aceste decizii”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
În schimb, la Iași, măsura nu a avut succes…pentru că nu a fost respectată. „Pentru că nu știi cu cine te întâlnești, iar calea principala de transmitere e cea aerogena daca întâmplător strănută cineva in stradă în fața ta probabilitatea de a te infecta e foarte mare”, a declarat Vasile Cepoi, director DSP Iași, fiind întrebat de ce e important să purtăm mască și în aer liber, potrivit Observator.