Ai spart termometrul cu mercur în el? Ce e musai să faci, de fapt, cât poți tu de repede VIDEO
Chiar dacă termometrele digitale sunt mai ușor de folosit și de citit, este posibil să mai ai un termometru clasic în casă. Dacă uiți de el și îl spargi din greșeală în timp ce faci curat sau în timp ce îl folosești, nu te panica și încearcă să acționezi cât mai repede pentru a te feri de probleme.
Ce trebuie să faci cât mai repede dacă ai spart termometrul cu mercur în el
Pentru început, află că nu toate termometrele clasice conțin mercur, căci unele pot să aibă în compoziție alcool sau un compus non-toxic similar ce seamănă foarte mult cu mercurul. În primă instanță, verifică eticheta termometrului. Dacă nu este specificat faptul că nu conține mercur, este foarte posibil să te confrunți cu o provocare. Totuși, există soluții rapide ce te vor scoate din dificultate într-o clipă.
În caz că obiectul s-a spart, verifică dacă substanța este arginie, căci dacă nu, cu siguranță nu conține mercur. Dacă observi nuanța aceasta, poate fi mercur sau altă substanță. Pentru a verifica dacă termometrul conținea mercur, află că acesta se coagulează în mărgele ce se tranformă în sfere. Apoi, mercurul se poate rostogoli pe o suprafață netedă, dacă se pune presiune. Sub nicio formă nu lăsa mercurul să ajungă în zone din casă în care nu ai acces.
Dacă termometrul spart conține mercur, nu lăsa copiii, rudele sau animalele de companie să ajungă în zona în care a ajuns substanța. Deschide toate geamurile și închide ușile ce duc spre alte camere. În același timp, nu folosi aspiratorul sau mătura, nu călca în zona în care s-a scurt mercurul și nu îl vărsa către o zonă de scurgere, potrivit DOC.ro.
Ce obiecte te vor salva dacă ai spart un termometru cu mercur. Le găsești pe toate în propria casă
Dacă este vorba de o cantitate mică de mercur, poți ieși singur din dificultate, dar, dacă este vorba de o cantitate mai mare, contactează un serviciu de urgență. În caz că substanța s-a scurs pe covor, canapea sau pătură, obiectele vor fi aruncate sau decupate pentru a nu exista vreo problemă.
Puneți mânușile și culege cu grijă bucățile de sticlă din zona în care s-a spart termometrul, așezându-le apoi pe un prosop de hârtie pe care îl vei împături și pune într-o pungă de plastic. Apoi, localizează mărgelele de mercur formate și curăță-le cu o bucată de carton sau cu o racletă prin mișcări lente și atente.
Folosește lantera dacă suspectezi că mercurul s-ar fi scurs într-o zonă din casă mai puțin accesibilă pentru a scăpa cât mai repede de substanță. Verifică atent încăperea pentru a nu rata vreun loc. După ce ai adunat mercurul, transferă-l pe o servețel de hârtie, apoi pune totul într-o pungă cu sistem de prindere.
Nu uita să etichetezi punga pentru a fi preluată corespunzător. Aplică cremă de ras pe vârful unei pensule și curăță cu această ustensilă suprafața pe care s-a vărsat mercurul pentru a te asigura că nu își scapă mărgele din această substanță. În caz că nu ai o pensulă, folosește-te de bandă adezivă. Nu uita să pui tot ce folosești într-o pungă pe care să o etichetezi.
Ce măsuri de siguranță trebuie să îți iei dacă ai spart un termometru cu mercur
La final, pune tot ce ai folosit într-un sac de gunoi rezistent și scoate-l afară. Contactează serviciul de pompieri sau administrația locală pentru a prelua sacul sau pentru a primi instrucțiuni de aruncare a substanței. După ce ai revenit în casă, lasă geamurile deschise pentru cel puțin 24 de ore și ferește animalele de companie sau copiii de zona în care s-a spart termometrul.
Dacă vrei să te asiguri că ai scăpat de această problemă pentru totdeauna, contactează o firmă de igienizare. Dacă cineva drag prezintă semne de intoxicație, apelează serviciul 112 pentru a evita orice formă de neplăcere și spune-i medicului totul despre orice simptom neobișnuit.