Ai sau nu voie să montezi cârlig de remorcare la maşină? Ce spune legea şi ce trebuie să ştii

de: Stan Nicu
10 05. 2023

Se apropie sezonul estival astfel că mulți români vor vrea să plece în concedii cu autorulota sau cu anumite remorci după ei. Astfel, în acest articol vă dezvăluim dacă ai sau nu voie să montezi cârlig de remorcare la maşină? Ce spune legea şi ce trebuie să ştii în cazul în care vrei așa ceva pentru mașina ta.

Trebuie să mergi la RAR pentru omologarea cârligului de remorcare al mașinii? Ce trebuie să faci, de fapt

Cârligul de remorcare al autoturismului este unul dintre cele mai populare accesorii printre șoferi.

Fie că ai sau nu o remorcă sau o autorulotă pe care să o tractezi în concediu sau oriunde în altă parte, cârligul de remorcare s-ar putea dovedi foarte util.

De ce au multe dintre mașini cârlig de remorcare

De exemplu, pentru mulți dintre șoferii români, cârligul de remorcare reprezintă în primul rând o metodă de protejare a mașinii în situația nefericită în care sunt loviți din spate.

Aplicarea unui astfel de cârlig de remorcare la mașinile care nu au în dotare din fabrică acest accesoriu naște însă întotdeauna o serie întreagă de controverse.

Orice modificare a mașinii trebuie omologată, nu și cârligul de remorcare

Conform legislației în vigoare din România, orice modificare adusă la nivelul mașinii trebuie omologată de către RAR. Cu toate astea, atunci când este vorba despre cârligul de remorcare, lucrurile stau cu totul altfel.

Astfel, dacă vrei să îți montezi un cârlig de remorcare pe mașina pe care o conduci nu trebuie să îți faci deloc griji. Tot ce este necesar este să ai grijă ca cârligul de remorcare să fie un produs original, cumpărat dintr-un magazin de specialitate.

Cârligele de remorcat din magazine sunt deja omologate

Se procedează în acest fel pentru că cârligul de remorcare este deja omologat de către producătorii de automobile, ceea ce înseamnă că nu va mai fi nevoie de obținerea unei alte omologări la RAR, așa cum se întâmplă, de exemplu, atunci când îți schimbi culoarea caroseriei la autoturism.

De asemenea, cârligul de remorcare nu trebuie trecut nici în Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV).

Astfel, singura grijă care le rămâne șoferilor este să aibă grijă atunci când cumpără cârligul de remorcare, să fie dintr-un magazin de piese auto.

Se dau amenzi mari pentru cârligele de remorcare neomologate

Evită să cumperi un cârlig second-hand sau unul deja folosit de la vreo cunoștință.

Trebuie să îți îndrepți atenția către un magazin de specialitate și fii atent ca marca de omologare să fie aplicată într-un loc cât mai vizibil.

Nu din alt motiv, însă amenzile pentru nerespectarea omologării cârligului de remoarcare sunt foarte mari.