Ai încrețituri pe unghii? Ce înseamnă asta despre starea ta de sănătate

de: Ioana Bucur
11 10. 2023

Un detaliu trecut de mulți cu vederea, dar care le dă mari bătăi de cap doamnelor și domnișoarelor care își doresc să aibă o manichiură perfectă. Tu ai încrețituri pe unghii? Un medicul dermatolog a explicat ce spune asta despre starea ta de sănătate.

O parte a corpului ignorată de mulți

În general, unghiile sunt o parte a corpului ce nu cauzează prea multe probleme. Cresc, sunt tăiate, multe femei aleg serviciile unui salon pentru a se ocupa de întreținerea lor. Puțini bănuiesc că ele oferă indicii importante despre starea de sănătate a organismului uman.

Anumite schimbări ce apar la nivelul unghiilor pot indica anumite probleme. Cele mai frecvente sunt acele mici denivelări pe care le simțim pe suprafața lor.

Ce înseamnă dacă ai încrețituri pe unghii

Un medic dermatolog de peste Ocean a explicat ce înseamnă dacă ai încrețuri pe unghii. Potrivit specialistului, liniile care merg de la baza unghiei până la vârf sunt cea mai comună formă de creste la unghii, afectând aproximativ 20% dintre adulți. În marea majoritate a cazurilor, este doar un semn de îmbătrânire, spune Ivy Lee, MD, un dermatolog certificat de consiliu cu sediul în Pasadena, California.

Unghiile sunt făcute în mare parte din cheratina, o proteină care se găsește și în părul și în stratul exterior al pielii. În același mod în care pielea devine mai uscată și părul se simte mai aspru, și unghiile se schimbă odată cu înaintarea în vârstă, deoarece organismului îi este mai greu să  rămână hidratat.

Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu pe unghii. La asta nu te așteptai

Foto: Profmedia

Sfaturile unui medic dermatolog

„Dar dacă observați alte modificări în unghii, cum ar fi despicarea sau schimbarea culorii, ar fi indicat să consultați un medic”, spune dr. Lee. În cazuri rare, crestele unghiilor ar putea fi un semn de anemie, artrită reumatoidă sau probleme cardiovasculare, potrivit cercetărilor din Indian Dermatology Online Journal. O singură creastă în mijlocul unghiei, de exemplu, ar putea fi un semn al unei deficiențe de nutrienți, cum ar fi proteinele sau acidul folic.

Încrețiturile pe unghii nu sunt doar legate de piele – ele pot fi, de asemenea, un semn al altor probleme sistemice. De exemplu, o tiroidă supraactivă sau subactivă poate afecta hormonii responsabili de creșterea unghiilor, a pielii și a părului, ducând la unghii crestate în unele cazuri.

Specialistul a recomandat să cerem sfatul unui medic dermatolog dacă, unghiile crestate au devenit, de asemenea, mai subțiri, despicate, decolorate sau deformate, pentru a afla dacă există o cauză a acestor modificări.

Te-ar putea interesa și: Super-castravetele cu care grădinarii din Buzău au dat lovitura. Ce este anguria: e bun pentru vedere, păr și unghii