Ai centrală termică de apartament? Trebuie să faci asta chiar acum dacă vrei sa economisești bani

de: Dumitrache Diana
21 10. 2020

Sezonul rece a venit, aşa că românii sunt nevoiţi să dea drumul la centrala termică de apartament pentru a încălzi lcouinţele. Specialiştii spun tot ce trebuie să faci chiar acum dacă vrei să economiseşti bani la iarnă. Este gratuit, însă puţini ştiu acest truc.

Ce trebuie să faci pentru a economisi bani la încălzire

Cum centralele termice de cartier nu mai funcţionează în majoritatea oraşelor din România, proprietarii de apartamente au fost nevoiţi să îşi monteze centrale proprii. Pe lângă costul destul de ridicat al montării, în sezonul rece, aceştia pot plăti bani serioşi pentru încălzire. Specialiştii susţin că se pot face economii cuprinse între 60 şi 200 de lei dacă se ţine cont de un anumit aspect.

Mai exact, este vorba despre schimbarea contractului de gaze în funcţie de consum. De la 1 iulie, piaţa gazelor naturale a fost liberalizată chiar şi pentru clienţii casnici, aşa că fiecare îşi poate alege furnizorul, dar şi un abonament personalizat. Înainte de a lua o decizie, este recomandat să ştii cam care este consumul anual. Cu alte cuvinte, dacă ai un consum mare, este mai avantajos să te îndrepţi către o ofertă care conţine şi un abonament zilnic.

Apoi, trebuie să compari preţurile pe site-ul celor de la ANRE pentru a obţine cea mai bună ofertă. Diferenţele sunt destul de mari: 96,34 lei MWh – cel mai mic preţ, 112,24 lei MWh – un preţ mediu, conform Economica.net.

Schimbarea contractului – proces gratuit

Un alt lucru important de ştiut de românii care au centrale termice de apartament este faptul că schimbarea furnizorului sau a contractului este gratuit. De asemenea, acest proces nu necesită nicio modificare a instalației şi se poate face în termen de 21 de zile.

“La schimbarea furnizorului, nu există niciun risc de deconectare, deoarece în ceea ce priveşte contractarea şi condiţiile de furnizare a gazelor naturale, clientul final are relaţii cu furnizorul. Iar la rândul său furnizorul are relaţii conexe cu operatorul de distribuţie referitoare la derularea contractului de furnizare. Clientul casnic schimbă doar furnizorul nu şi distribuitorul, care rămâne neschimbat indiferent de furnizorul de gaze”, se arăta într-un comunicat ANRE.

Ce trebuie să faci pentru a schimba furnizorul de gaze:

  • ia legătura cu unul dintre furnizorii de gaze naturale din lista publicată pe site-ul ANRE.
  • negociază condiţiile comerciale şi preţul de furnizare sau acceptă o oferta-tip publicată de către furnizorul ales.
  • încheie cu acesta contractul de furnizare a gazelor naturale, cu luarea în considerare a termenului necesar denunţării unilaterale, în vederea rezilierii contractului încheiat cu furnizorul actual.
  • notifică, în scris, actualului furnizor intenţia de reziliere a contractului de furnizare încheiat cu acesta, respectând termenul şi condiţiile de denunţare unilaterală prevăzute în contract.