Ai centrală termică de apartament? Așa poți economisi bani. Cum se reglează, de fapt

de: Andrei Simion
28 07. 2020

Experții de soluții casnice pentru probleme de acasă au cercetat și au găsit modalitățile prin care puteți economisi bani atunci când programați și configurați termostatul centrale termice.  Ce setare pe termostatul dvs. trebuie să utilizați pentru eficiență energetică și economii de costuri? La ce temperatură trebuie să setați termostatul pentru a economisi bani? Ce este mai bine pentru bugetul dvs., un termostat manual sau unul programabil? Iată câteva informații care să vă ajute să răspundeți la aceste întrebări importante care vă pot afecta buzunarul și confortul.

Ai centrală termică de apartament, trebuie să știi aceste lucruri

În primul rând, să ne uităm la cele mai bune setări de temperatură pentru termostat. Pentru mulți proprietari de locuințe, păstrarea termostatului la 28 de grade pe timp de iarnă este atât confortabil cât și eficientă din punct de vedere al costurilor. Noaptea, sau în timpul zilei când toată lumea este plecată, coborârea termostatului de la 6 până la 10 grade este de obicei capabilă. Dacă puteți reduce termostatul și mai mult, sreglați de la 10 până la 15 grade timp de opt ore, puteți economisi 5 – 15 la sută pe an pe factura dvs. de încălzire, ceea ce reprezintă o economie de aproximativ 1% pentru fiecare grad, atâta timp cât setați temperatura înapoi pentru cel puțin opt ore.

Ai centrală termică de apartament? Așa poți economisi bani. Cum se reglează, de fapt

Vara, reglați-vă temperatura cu aceeași strategie, dar în sens invers. Încercați să setați termostatul la 26-27 de grade când sunteți acasă și ridicați temperatura cu câteva grade atunci când sunteți departe și este necesară mai puțin răcire. Noaptea, încercați să vă răciți cu ventilatoare portabile sau ventilatoare de tavan, dacă este nevoie, mai degrabă decât să coborâți termostatul.

Uneori, va trebui să fiți flexibili cu aceste temperaturi sezoniere. De exemplu, dacă aveți un grup mare acasă pentru vacanțe sau petreceri, va trebui să folosiți o temperatură mai rece decât cea normală pentru confortul maxim al camerei. Dacă ieșiți în oraș mai mult de o zi sau cam așa ceva, este bine să ajustați temperatura la un nivel mai mare sau mai mic, în funcție de perioada anului, deoarece casa va fi goală. În lunile de iarnă, este însă o idee bună să mențineți temperatura la maxim 30 de grade sau mai mare pentru a reduce șansele de a vă trzi cu conducta înghețată.

Cum vă reglați optim centrala, atât pentru vară, cât și pentru iarnă

Ar trebui să setați termostatul în poziția „pornit” sau „auto”? Dacă doriți să economisiți energie și bani, răspunsul este de obicei „auto”. Când termostatul dvs. este pe setarea „pornit”, suflanta va funcționa indiferent dacă a fost atinsă temperatura setată, sau nu. Cu toate acestea, atunci când termostatul este în modul „auto”, sistemul nu face decât să miște aerul în timp ce funcția de răcire sau încălzire este în funcțiune și se oprește la atingerea punctului stabilit de temperatură. Setarea comutatorului la „pornit” înseamnă că ventilatorul funcționează continuu, până la aproximativ 200 de ore în plus, dacă este lăsat pe setarea respectivă, folosind mai multă energie electrică și creând potențialele uzuri pe piese.

Unii oameni cred în mod greșit că menținerea ventilatorului în poziția „pornit” reduce umiditatea, dar opusul este adevărat. Setarea ventilatorului aparatului de aer condiționat la „auto” ajută de fapt la scăderea umidității, deoarece oferă condensului o șansă de a se scurge în loc să-l trimită înapoi în casă. Deși setarea „pornită” poate risipi energie atunci când este lăsată în acest mod, aceasta poate fi o setare utilă pentru momentul în care trebuie să vă scoateți aerul din casa dvs., cum ar fi, după ce ați ars ceva din bucătărie.

Puteți atinge aceleași obiective de economisire a energiei și a costurilor, utilizând aceleași setări de temperatură și termostat, cu un manual sau cu un termostat programabil. Un termostat programabil simplifică simplitatea de a fi mai consecvent cu setările dvs. deoarece ajustați timpii în care porniți sau modificați temperaturile de încălzire și climatizare cu un program prestabilit. Termostatele programabile inteligente vă permit chiar să controlați temperatura de la domiciliu de la un telefon inteligent sau o tabletă.

Înainte de a cumpăra un termostat programabil, asigurați-vă că este compatibil cu sistemul dvs. de încălzire și răcire. Majoritatea termostatelor programabile sunt digitale, electromecanice sau o combinație. Instalarea unui termostat programabil este, de obicei, un proiect do-it-yourself. Când programați termostatul, gândiți-vă la programul săptămânal tipic al gospodăriei dvs. Multe termostate programabile vă permit să instalați setări separate pentru zilele de weekend. Luați în considerare ora normală de culcare și orele de trezire și reglați temperaturile în consecință. Asigurați-vă că reglați și temperatura pentru perioadele în care casa este de obicei goală timp de câteva ore sau mai mult.

Multe termostate digitale programabile au o funcție de „reținere”, care poate veni la îndemână. Funcția „menținere” vă permite, în principiu, să treceți peste temperatura setată și setarea termostatului, dacă programul dvs. se schimbă. De exemplu, dacă aveți o zi liberă în mijlocul unei săptămâni de lucru și sunteți acasă, puteți apăsa butonul „mențineți” pentru a bloca temperatura curentă în timp ce sunteți în casă. Când doriți ca programul să revină la cel preprogramat, trebuie doar să apăsați butonul „pornește” și nu trebuie să parcurgeți resetarea programului întregii săptămâni.

Ai centrală termică de apartament? Așa poți economisi bani. Cum se reglează, de fapt

Indiferent de tipul de termostat și de setări pe care le alegeți, nu uitați că locația sa este o considerație importantă. Pentru o funcționare corectă și precisă, termostatul trebuie instalat pe un perete interior care nu este aflat în lumina directă a soarelui și este ferit de curenți. Ușile, luminatoarele și ferestrele pot interfera, de asemenea, cu termostatul înregistrând în mod constant temperatura corectă.

Evitați blocarea termostatului , sau orificiilor de aerisire, cu mobilier sau lucrări de artă. Acest lucru este valabil și pentru termostatele de mână sau WiFi, care pot fi foarte complicate de instalat. Cel mai important, asigurați-vă că toată lumea din gospodărie știe să stabilească și să folosească termostatul în mod corespunzător. La urma urmei, economisirea de energie și bani ar trebui să fie un efort de echipă.

Treceți peste setările dorite de temperatură sezonieră și explicați diferența dintre caracteristicile „on” și „auto”. Dacă instalați un termostat programabil, asigurați-vă că toată lumea înțelege setările și modul în care sunt cronometrate. Dacă funcția „menținere” este activată, asigurați-vă că cineva își amintește să apese „pornește” pentru a relua programul pre-programat. Când toată lumea se află pe aceeași pagină despre economiile de energie, veți observa probabil că economiile de costuri se adaugă mai rapid.