Agent Green atacă IKEA datorită României. Ce a descoperit organizația pe unele produse de mobilier

de: Ștefan R. Apostol
11 11. 2021

În urmă cu doi ani, IKEA a început să se confrunte cu acuzații că a folosit lemn tăiat ilegal pentru a fabrica mobilă. O anchetă susține că suedezii au folosit lemn din păduri europene străvechi pentru producție. Scandalul a ajuns și în România. IKEA era acuzată de cei de la Agent Green de aceleași practici.

IKEA și practicile sale ilegale de distrugere a pădurilor

Unele dintre cele mai bine vândute scaune IKEA ar fi putut fi fabricate cu lemn provenit ilegal din păduri străvechi din Ucraina și România, potrivit unei investigații a ONG-ului de mediu Earthsight. Deși lemnul a fost certificat ca fiind sustenabil, investigațiile efectuate de Earthsight susțin că a fost luat ilegal din Ucraina, în timp ce autoritățile și agenții de aplicare a FSC ar fi închis ochii.

Pădurile Carpaților, care traversează Ucraina, Slovacia și România, sunt unele dintre ultimele habitate rămase pentru populațiile de râs și urs brun din Europa. Exploatanții forestieri au încălcat normele de mediu în timp ce recoltau lemn din zonă prin 2018, 2019 și 2020, susține Earthsight.

Se pare că lemnul a fost folosit pentru fabricarea unora dintre cele mai populare articole IKEA, inclusiv a scaunului pliabil cu lamele Terje și a scaunului de sufragerie Ingolf. Sute de bucăți ar fi putut ajunge în casele clienților din întreaga lume.

„IKEA este cel mai mare consumator de lemn din lume și folosește lemn ilegal din Ucraina pentru unele dintre cele mai populare produse ale sale, produse pe care oamenii le cumpără zilnic.”, a declarat Sam Lawson, director al Earthsight.

IKEA a insistat că nu acceptă lemn tăiat ilegal în produsele sale și a declarat că a lansat o investigație în urma constatărilor.

IKEA și acuzațiile Agent Green pentru practicile din România

Dacă în Ucriana, pentru moment, totul s-a rezumat la a investiga, în România, conform celor de la Agent Green, IKEA are aceste practici ilegale de foarte mult timp. Într-un raport, intitulat „Distrugerea cinică a pădurilor bătrâne din România de către IKEA”, oganizația non-guvernamentală vine cu dovezi scriptice și cu imagini. Raportul Agent Green era publicat în august anul accesta, în care se spune:

„Practicile de silvicultură ale IKEA pe propriul teren contrazic propria lor publicitate – …dimensiunea noastră înseamnă că avem o mare responsabilitate și o oportunitate fantastică de a influența și îmbunătăți practicile de gestionare a pădurilor. Standardul nostru IWAY garantează că tot lemnul din produsele noastre este exploatat legal și nu are un impact negativ asupra mediului.”

Raportul, întins pe 31 de pagini, încearcă să aducă în atenția opiniei publice practicile ilegale ale companiei suedeze IKEA în România, și modul în care distrug păduri întregi pentru a avea materia primă pentru produsele sale. Cea mai recentă dovadă a fost publicată de cei de la Agent Green pe Facebook, în care scriu că:

„Pe produsele din lemn vândute de IKEA la Viena au apărut etichete care avertizează consumatorii cu mesajul ”ATENȚIE: poate conține urme din lemn de la păduri seculare din România.

Wood products sold by IKEA in Vienna started to be labeled with a message for consumers saying ”WARNING: May Contain Traces of Romanian Old-Growth Forests.”, scriu cei de la Agent Green.

„O parte din distrugeri sunt săvârșite în interiorul sau în vecinătatea siturilor Natura 2000”

Una din concluziile raportului din august 2021, spune că dovezile privind practicile ilegale ale IKEA sunt din ce în ce mai multe, dar cu toate astea autoritățile nu întreprind nimic în acest sens.

„Pe baza dovezilor colectate, Agent Green este în măsură să concluzioneze că IKEA se angajează în practici de silvicultură în care se cere o exigență minimă din partea angajaților și subcontractanților săi care operează pe proprietățile lor, în detrimentul mediului, al comunităților și al ariilor naturale protejate.

O parte din distrugeri sunt săvârșite în interiorul sau în vecinătatea siturilor Natura 2000 desemnate de UE, care ar trebui să fie protejate în temeiul directivelor UE.”, se spune în raportul Agent Green.