Află când vei muri. Testul care îți spune cât de mult o să trăiești

de: Ștefan R. Apostol
06 09. 2020

Mylongevity este creat de Cercetătorii de la Universitatea East Anglia. Cercetătorii au dezvoltat un calculator care arată efectul diferiților factori medicali și de viață asupra speranței de viață.

Află când vei muri

Află când vei muri cu ajutorul unui calculator inventat de cercetători. Ideea unui calculator care poate prezice când veți muri poate suna ca o idee dintr-un blockbuster science fiction. Cei de la Universitatea East Anglia au făcut din acest calculator o realitate. Și este parte a unui nou studiu. Profesorul Elena Kulinskaya, care a condus dezvoltarea aplicației, spunea că  oamenii sunt interesați de speranța lor de viață, dar nu este doar din curiozitate morbidă.

„Speranța de viață este un aspect important în orice planificare pe termen lung. Este deosebit de important pentru persoanele care își planifică obiectivele financiare și strategiile de pensionare. Poate, de asemenea, să îi ajute pe oameni să-și îmbunătățească speranța de viață, modificând stilul de viață sănătos.”

Testul care îți spune cât de mult o să trăiești

Pentru a utiliza calculatorul, introduceți pur și simplu datele. Vă va cere numele, vârsta, sexul, și orice condiții de sănătate care stau la baza dvs. Va dori să știe și dacă fumați sau nu. Calculatorul va arăta apoi cât de mult vei mai trăi. Și totul pe baza datelor de la Oficiul de Statistică Națională.

„Software-ul pe care l-am dezvoltat se bazează pe cercetarea noastră utilizând fișe medicale electronice. Am urmărit un număr de 110.000 de persoane sănătoase care au atins 60 de ani între 1990 și 2000. După ce și-au actualizat starea de sănătate la fiecare șase luni. Rezultatele se traduc în speranțe de viață pentru 648 de profiluri de risc. Toate diferite în funcție de vârstă, sex și cod poștal. Lista factorilor de risc pe care i-am folosit include hipertensiune, diabet, hipercolesterolemie, IMC, riscul unui eveniment cardiac în decurs de 10 ani, starea de fumat și consumul de statine.”, a mai decalrat Elena Kulinskaya.

În general, cercetătorii speră că acest calculator s-ar putea dovedi util pentru medicii de familie. Dar și pentru a ajuta oamenii să-și modifice stilul de viață pentru a-și îmbunătăți speranța de viață.