Aexandru Rafila, avertisment după creșterea numărului de cazuri: „Există o anumită îngrijorare având în vedere trendul ultimelor patru zile”

Aexandru Rafila, avertisment după creșterea numărului de cazuri: „Există o anumită îngrijorare având în vedere trendul ultimelor patru zile”
Aexandru Rafila, avertisment după creșterea numărului de cazuri: "Există o anumită îngrijorare având în vedere trendul ultimelor patru zile" Sursă poză: George Călin/Inquam Photos

Șeful Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, este de părere că numărul crescut al îmbolnăvirilor din ultimele patru zile ar putea fi îngrijorător. Chiar dacă ieri au fost depistate doar 166 de cazuri, acestea au rezultat în urma efectuării unui număr mic de teste, ceea ce arată un procent îngrijorător de 5%.

Românii nu pot trece la relaxare odată cu venirea verii

Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă cu privire la relaxarea restricțiilor și ținerea în frâu a situației din ultimele trei săptămâni. Chiar și așa, rezultatul acestei perioade ar putea apărea de acum încolo, ceea ce ar trebui să-I facă pe români mai precauți. Medicul a vobit într-o intervenție la Digi 24 despre situația actuală și despre cum ar trebui să procedeze românii.

Reprezentantul României la OMS susține că în momentul în care numărul cazurilor noi îl depășește pe cel al cazurilor vindecate și externate, atunci este clar că există o creștere a îmbolnăvirilor, ceea ce pe termen lung ar putea crea efecte grave asupra populației.

În momentul în care ai multe cazuri noi decât numărul persoanelor care sunt externate, considerate externate și vindecate, evident că numărul total de persoane bolnave, practic, crește. Ăsta este adevărul și e important ca acest trend să nu dureze foarte mult încât să se acumuleze din nou un număr mare de persoane bolnave.

Acum avem în jur de 5000 de persoane care sunt internate în spital și care sunt diagnosticate cu infecția cu noul coronavirus. Am avut mai mult, am avut vreo 8000 și sigur că și proporția de vindecări din 8000 este mai mare decât numărul de persoane care se vindecă din 5000 pacienți.

Dacă este o chestiune temporară, și vedem că doar ultimele patru zile sunt, practic, cu astfel de situație și dacă înregistrăm o aplatizare a curbei, a numărului de cazuri noi, atunci probabil că vom reintra pe un trend descendent al numărului global de cazuri pe care le tratăm la un anumit moment în spital”, a declarat Rafila.

“Există o anumită îngrijorare având în vedere trendul ultimelor patru zile”

Alexandru Rafila nu neagă o secundă motivele de îngrijorare pe care românii ar trebui să le aibă având în vedere în acest moment, dar pe de altă parte, acesta recomandă ca oamenii să fie prudenți și să nu intre în panică. Potrivit acestuia, o isterie generală nu ar produce decât haos, iar rezolvarea trebuie găsită pe calea prudenței și a responsabilității. Medicul susține că românii ar trebui să respecte regulile generale, iar numărul cazurilor pozitive ar putea scădea considerabil.

“Sigur, există o anumită îngrijorare având în vedere trendul ultimelor patru zile. Ziua de astăzi nu este relevantă, cel puțin pentru mine și pentru colegii mei, cred, care lucrează în zona de sănătate publică pentru că aceste 166 de cazuri au fost identificate dintr-un număr mic de testări care se întâmplă deobicei duminica.

Sunt vreo 3600 de testări dar, totuși, dacă facem procentul, el e apreciabil. E de 5%. Deci 5% dintre testări au fost pozitive și mă refer la cazurile noi nu la toate cazurile pozitive care ar putea să includă și pacienții deja internați. 5% e un procent mare, într-adevăr și n-am mai avut de mult 5% din cazuri pozitive. Deci nu putem să spunem că suntem relaxați și toată lumea ar trebui să fie preocupată, nu aș spune în niciun caz panicată”, a continuat reprezentatul României la OMS.

„Cea mai mare greșeală e să fim panicați”

Asta e cea mai mare greșeală să fim panicați, să avem reacții isteroide, am mai auzit așa prin diverse zone. Nu trebuie speriați părinții ca să nu își mai trimită copiii la grădinițe, nu trebuie speriate persoanele vârstnice să nu mai iasă deloc din casă dar, pe de altă parte, trebuie să fim și responsabili și să încercăm să respectăm cele trei reguli simple pe care le tot repetăm ca pe un soi de poezie și lumea să fie conștientă că nu există niciun fel de regie pentru că e foarte periculos să ne jucăm cu aceste scenarii – «se raportează cazuri fals, mai multe sau mai puține».

(…) Mesajul către cetățeni ar trebui să fie unitar, nu uniform, ci unitar. Adică fiecare poate să își spună opinia în modul în care înțelege lucrurile sau cum crede că este mai bine, dar să nu le creem senzația că odată cu venirea verii lucrurile s-au rezolvat și pentru că am avut o situație mai bună două sau trei săptămâni, o situație mai puțin bună nu poate apărea.

Și atunci trebuie să le comunicăm toți și prin exemplul personal, asta e foarte important, știți bine că exemplul personal este cheia succesului în foarte multe activități, să le demonstrăm că e bine să fie reticenți în a renunța la mască, în a sta mai apropiați de 1.5 metri de alte persoane sau că spălatul pe mâini este extrem de important atunci când vrem să evităm transmiterea unei boli”, a spus profesorul Alexandru Rafila la Jurnalul de Seară de la Digi24.