Aerul condiționat te poate îmbolnăvi?! Care este adevărul, de fapt, explicația specialiștilor

de: Mariana Olteanu
24 07. 2023

În sezonul cald, aerul condiționat este aliatul nostru în lupta contra temperaturilor ridicate. Însă, de-a lungul timpului, au existat mai multe voci care susțin că folosirea aerului condiționat nu este benefică pentru sănătate ci din contră. Potrivit zvonurilor, aerul condiționat ne face să răcim sau chiar să luăm anumite virusuri. Ce spun medicii?

Medicii destramă cele mai cunoscute mituri

Unul dintre cele mai cunoscute mituri vis-a-vis de folosirea aerului condiționat, constă în faptul că, expunerea îndelungată la acesta ne poate îmbolnăvi. De cealaltă parte, medicii susțin că răceala nu poate fi cauzată de aerul condiționat. Specialiștii vin și cu o explicație. Potrivit acestora, răceala este provocată de un virus și nu de temperaturi scăzute. În schimb, medicii recomandă să păstrăm curățenia în casă și să ne spălăm des pe mâini.

Un alt mit este și cel potrivit căruia, aparatul de aer condiționat răspândește boli și chiar viruși nocivi. Însă, specialiștii susțin că acest pericol nu poate exista dacă aerul condiționat este curățat des. O bună igienă a aparatului poate îmbunătăți calitatea aerului. În schimb, dacă acesta nu este întreținut corespunzător, arul condiționat poate ajuta la producerea mucegaiului și la răspândirea anumitor bacterii.

Te-ar putea interesa și: Trucurile prin care poți să faci răcoare în casa ta dacă nu ai aer condiționat

Alte mituri răspândite

Lista cu mituri nu se termină aici. Foarte multe persoane susțin că nu pot dormi bine în momentul în care, aerul condiționat este pornit. Însă, studiile au demonstrat un alt lucru. Cercetătorii au descoperit că, somnul nu poate fi perturbat de aerul conționat, decât doar dacă acesta face mult zgomot.

Oamenii sunt tentați să nu acorde importanță filtrelor aerelor condiționate. Însă, acestea sunt foarte importante. Rolul acestora este de a capta murdăria, praful și alte particule. Cu cât filtru este mai curat, cu atât calitatea aerului este mai bună. Schimbarea acestora la o anumită perioadă este recomandată. În acest fel, vom putea economisi energie electrică cu cel puțin 10%.

Un alt mit este și cel, potrivit căruia, aerul conționat răcește camera. Senzația de aer rece te va face să te simți mai bine. Însă, e important de știut și faptul că acesta nu poate răci camera. După oprirea aparatului vei observa faptul că încăperea este la fel de călduroasă.

Te-ar putea interesa și: Adevărul despre durerile de dinţi şi aerul condiţionat. Cât de mult influenţează, de fapt, curentul rece