Aerul condiționat, pericol uriaș de infectare cu COVID-19. Virgil Musta, anunțul care afectează milioane de români
Medicul Virgil Musta avertizează românii despre pericolele de infectare la care sunt expuși în spațiile închise. Potrivit unei scrisori adresate OMS, 239 de cercetători au ajuns la concluzia că virusul poate rămâne în aer sub forma unor particule mici expirate de persoanele infectate, astfel că și persoanele sănătoase care le inspiră se pot îmbolnăvi.
Aerul condiționat, o sursă sigură de infectare
Potrivit acestei descoperiri, aerul condiționat joacă un rol esențial în transmiterea prin ventilație a particulelor, dintr-o parte în alta a unei încăperi. Medicul Virgil Musta, unul dintre cei care a vindecat cele mai multe cazuri de COVID-19 din România, a explicat care sunt spațiile închise cele mai periculoase și în ce măsură aerul condiționat poate influența procesul infectării cu COVID-19.
Medicul a menționat că transmiterea virusului se face pe cale aeriană și că cea mai sigură formă de a te infecta este să stai la o distanță mai mică de 1 metru față de o persoană infectată. Acesta a menționat că este cu atât mai grav dacă persoana din fața noastră strănută sau tușeșete.
Pentru o siguranță mai mare este de evitat să punem mâna la gură și ochi, după ce am atins diferse suprafețe. Dacă mâna este contaminată, duce virusul pe cale bucală în organism.
Care este riscul la care se expun cetățenii
Încă de la începutul pandemiei, medicul Virgil Musta a atras atenția asupra folosirii aerului condiționat. În cazul în care nu este curățat și dezinfectat, acesta poate fi o sursă de contaminare. De asemenea, dacă există persoane infectate în încăperile aerisite, efectul va fi același: va plimba particulele infectate dintr-un loc în altul și va exista riscul ca filtrul să fie infectat.
„Mă refeream la aerul condiționat în incinte ale instituțiilor publice, unde pot fi un număr mare de persoane, care nu se știe dacă sunt sau nu sunt contaminate. Dacă aerul condiționat nu prezintă sisteme de dezinfecție eficiente, există acest risc”, a spus luni, la Digi24, dr. Virgil Musta, abordând scrisoarea celor 239 de cercetători adresată OMS.
„Acest risc, al contaminării prin intermediul aerului condiționat, există mai puțin în familie, unde contactul între persoane este permanent și dacă un membru din familie face boala, cel mai probabil o fac și ceilalți”, a precizat medicul, potrivit capital.ro.