Aerul condiționat, pericol pentru infectarea cu COVID-19? Avertismentul medicului Virgil Musta

Aerul condiționat, pericol pentru infectarea cu COVID-19? Avertismentul medicului Virgil Musta
Aerul condiționat, pericol pentru infectarea cu COVID-19? Avertismentul medicului Virgil Musta

Virgil Musta, medic primar la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a avertizat cetățenii cu privire la pericolul de infectare cu COVID-19 la care sunt expuși, atâta timp cât vor folosi aerul condiționat fără o igienizare corectă.

Cum ne protejăm de coronavirus în timpul verii

Virgil Musta face parte din echipa care a vindecat sute de pacienți de coronavirus și a fost numit de curând membru al Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic pentru COVID-19. Intrând în legătură telefonică la Digi24, medicul a făcut precizări importante vizavi de transmiterea noului coronavirus de la aparatele de aer condiționat.

Pentru că se apropie vara, iar căldurile vor fi greu de suportat, multă lume este tentată să folosească aparatele de aer condiționat acasă, în mașină sau în magazine sau la locul de muncă.

Medicul a explicat că măsura cea mai importantă pe care trebuie să o luăm este aerisirea frecventă a spațiului în care locuim. Potrivit acestuia, problema cea mare intervine atunci când spațiile sunt ventilate cu instalații de aer condiționat ale căror filtre nu sunt igienizate adecvat, conținând praf și bacterii, sau nu conțin filtre cu efect bactericid. În această situație, Virgil Musta asigură toți cetățenii că aerul condiționat poate reprezenta o sursă de infectare cu noul coronavirus.

În încăperi, este recomandabil ca acestea să fie foarte bine aerisite, nu neapărat cu aer condiționat, care, dacă nu are filtrele de securitate în regulă, s-ar putea să reprezinte un focar de contaminare. Există filtre speciale pentru aer condiționat, care sunt făcute pentru a steriliza aerul, dar sunt foarte scumpe și nu toate echipamentele de aer condiționat au aceste filtre”, atrage atenția medicul.

Ce efecte poate avea aerul condiționat din mașină

Medicul Virgil Musta trage un semnal de alarmă cu privire la sistemele de ventilație din mașină, care pot slăbi organismul. În afara faptului că acestea pot conține mai multe bacterii și viruși, aerul rece, care suflă direct în față, poate provoca răceli.

Doctorul recomandă, acolo unde se poate, folosirea filtrelor speciale, care, deși au un preț mai mare, scad riscul infectării. De asemenea, aceste detalii depind și de spațiul în care este folosit aparatul de aer condiționat, acasă sau la muncă. În funcție de expunerea la un număr mai mare de oameni, riscurile cresc semnificativ.

Depinde, pe de altă parte, și despre ce fel de spații vorbim, dacă sunt spații de locuit, unde practic numai persoanele din respectiva casă pot contamina aerul, sau spații comune, de birouri, unde nu știi dacă sunt persoane bolnave purtătoare de virus și care pot contamina aerul.

Dacă aceste instalații nu au filtre speciale, ele reprezintă o sursă de contaminare. În asemenea spații, indiferent dacă se folosește sau nu aerul condiționat, este important să purtăm masca și să păstrăm acea distanță de 2 m.

Problema este dacă este bine să funcționeze aerul condiționat sau dacă nu cumva este mai bine aerisim încăperile. Pentru că o aerisiere bună și o ventilare naturală a acestor încăperi poate că este mai bună decât o instalație de aer condiționat care nu îndeplinește condițiile de curățire a aerului”, subliniază medicul Musta, potrivit Digi24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI