Adriana Stere, la un pas de paralizie după ce a mâncat brânză contaminată cu o bacterie rară, cumpărată de la un magazin artizanal: „M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Adriana Stere a avut parte de o experiență de coșmar, după ce a mâncat brânză contaminată cu o bacterie periculoasă, care i-a afectat capacitatea de a se mișca. Jurnalista a fost nevoită să se prezinte de urgență la spital.
Primele simptome au început să apară după șase zile
Una dintre cele mai respectate jurnaliste de la ProTV, Adriana Stere, a trecut prin momente dificile care ar fi putut să aibă consecințe grave, după ce a consumat brânză contaminată. La scurt timp după ce a cumpărat produsul de la un producător local, a început să resimtă efectele nocive ale bacteriei.
După câteva zile de muncă, ea a început să experimenteze o stare acută de oboseală și febră mare, simptome care s-au intensificat rapid. La început, a crezut că oboseala se datorează stresului de la muncă și că se va recupera după câteva zile de odihnă.
Însă starea sa s-a agravat, prezentând simptome precum frisoane și febră de 40 de grade. Pentru că starea ei nu se ameliora a fost nevoită să apeleze la ambulanță, unde medicii au suspectat o infecție streptococică, dar tratamentul administrat nu a avut efect.
„Se întâmplă să ajungi într-o situație în care nu te aștepți. Am luat brânză de la un magazin artizanal. După vreo 6 zile, cât a fost perioada de incubație, au apărut primele simptome, adică oboseală teribilă, cruntă. După o zi de muncă, m-am prăbușit. Am avut două zile libere și am crezut că am nevoie de odihnă. Îmi era greu să mă ridic din scaun. Au urmat zile de febră foarte mare, peste 40 de grade, și de frisoane.”
Pe lângă febră, după câteva zile, a început să observe descuamarea pielii pe piept și abdomen. În urma unei consultații, medicul a indicat că ar putea fi o pneumonie cauzată de streptococ, dar tratamentul inițial s-a dovedit ineficient.
„Am stat acasă, colegii mi-au spus să mă menajez, că trebuie să mă refac.”
Medicii au descoperit că era vorba despre Coxiella burnetii, o bacterie rară
După mai bine de o săptămână de recuperare, când părea că situația se îmbunătățește, Adriana a început să aibă dureri severe la glezne, ceea ce a dus-o la spital din nou. Acolo, investigațiile au continuat, dar problemele persistau.
În cele din urmă, jurnalista a realizat că nu mai putea să se deplaseze. Soțul ei a transportat-o la spital, unde medicii au demarat o investigație amănunțită, descoperind în cele din urmă că a fost infectată cu Coxiella burnetii, o bacterie rară, asociată frecvent cu produsele lactate contaminate.
„După câteva zile m-am trezit și nu am mai putut să merg. M-a luat soțul în brațe și m-a dus la spital, apoi am mers în cărucior cu rotile. Medicii au fost siguri că toate simptomele mele au fost cauzate de brânză. Analizele de sânge și culturile au confirmat această bacterie atipică. Există doar două căi de transmitere: contact direct cu dejecții de animale de fermă, cum ar fi vacile, oile și caprele, și consumul de brânzeturi contaminate. Cazul meu a fost al doilea înregistrat”, a explicat Adriana Stere.