Adrian Năstase, în doliu. Ce tragedie, este atât de trist
Pentru românul de rând numele lui Gheorghe Lupeș ar putea să nu însemne nimic. Dar pentru diplomația română a însemnat ceva. A fost un nume cu greutate pentru politica externă a României. În același timp a fost și un prieten apropiat și coleg lui Adrian Năstase.
Gheorghe Lupeș, un diplomat de carieră
Gheorghe Lupeș a însemnat mult pentru diplomația română. Mai ales în perioada în care a activat în cadrul Ministerului de Externe al României. Diplomat de carieră, Gheorghe Lupeș s-a făcut remarcat prin profesionalismul și promovarea diplomației la nivel profesionist, în lumea contemporană.
Fost reprezentat al României, în Africa, Statele Unite ale Americii, în perioada 1990 – 1994, și ulterior, din 2007, Secretar executiv al Asociației de drept internațional și relații internaționale, Gheorghe Lupeș a fost impecabil din punct de vedere profesional.
Adrian Năstase regretă dispariția diplomatului
În perioada în care a activat în cadrul Minister, Adrian Năstase a devenit un colaborator apropiat al acestuia, dar și un foarte bun prieten. Adrian Năastase într-un articol publicat pe blogul pesonal, anunța ieri, pe 10 decembrie trecerea aestuia în neființă.
După ce nu a mai activat în diplomația română, alături de Adrian Năstase, Lupeș a activat în cadrul proiectului ”Casa Titulescu”, ca parte a Fundației ”Titulescu”, activă, încă din 1991. În cadrul Fundației, a cărei inițiator a fost Adrian Năstase, mai activează nume de marcă din diplomația română, academicieni, sociologi și scriitori de marcă.
Relația dintre Adrian Năstase și fostul diplomat, Lupeș, a fost mai mult decât profesională. Anunțul decesului fostului diplomat a fost făcut printr-un comunicat transmis de către Fundația ”Titulescu”:
Fundația Europeană Titulescu anunță, cu profund regret, trecerea în neființă a domnului Gheorghe Lupeș, Secretar executiv al Asociației de drept internațional și relații internaționale (A.D.I.R.I.).
Diplomat de carieră, Gheorghe Lupeș s-a născut la 23 decembrie 1940, în localitatea Poduri, jud. Bacău. A fost absolvent al Institutului Politehnic din București și a urmat cursuri postuniversitare de relații internaționale și comerț exterior. În 1965, a intrat în Ministerul Afacerilor Externe.
A activat în misiuni diplomatice la Belgrad, Washington, Lusaka, Harare și Bratislava. Între 1990 – 1992 a condus Direcția Africa din cadrul ministerului iar în 1994 a fost numit consul general al României la New York. În 2007 a fost ales Secretar executiv al A.D.I.R.I. A fost un bun cunoscător al limbilor engleză, franceză, sârbo-croată și rusă și a publicat numeroase articole pe teme de relații internaționale. (…) Fundația Europeană Titulescu transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.”, se scrie în comunicat.