Admitere Poliție 2024. Până când te poți înscrie, ce probe ai de dat la Câmpina și Cluj

de: Ștefan R. Apostol
24 04. 2024

Admitere Poliție 2024. Ca în fiecare an, în rândurile tinerilor români sunt mulți dornici de a intra la una din Școlile de Poliție din țară. Și în anul acesta va avea loc procesul de admitere, astfel că s-a aflat până când te poți înscrie, dar și ce probe ai de dat la Câmpina și Cluj.

Admitere Poliție 2024. Au fost scoase la concurs 2.800 de locuri

Ca în fiecare an, mult mai devreme decât restul instituțiilor superioare de învățământ, Școlile de Poliție anunță startul la înscrieri. În anul în curs, conform MAI, au fost scoase la concurs 2.800 de locuri în toate instituțiile de profil din țară, inclusiv la Școala de Poliție Câmpina și la Cluj.

Cele șase instituții de învățământ din subordinea MAI, au anunțat și numărul de locuri individual pentru candidaţii pentru examenul de admitere, după cum este specificat și în comunicatul emis de ministerul de resort:

  1. Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina – 1.340 de locuri,
  2. Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca – 300 de locuri,
  3. Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea – 240 de locuri,
  4. Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani – 350 de locuri,
  5. Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni – 350 de locuri,
  6. Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești – 300 de locuri.

Până când te poți înscrie la una din instituțiile de învățământ ale MAI

În același comunicat publicat de  MAI pe 23 aprilie, cei interesați au aflat și până când se pot înscrie la cele șase instituții de învățământ, astfel că startul s-a dat de astăzi, 24 aprilie și data limită de înscriere este de 14 mai a.c.:

„În perioada 24 aprilie – 14 mai 2024, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, cererea de înscriere se transmite în format electronic la unitățile de recrutare ale inspectoratelor județene de poliție, de jandarmerie sau pentru situații de urgențe, precum și la inspectoratele teritoriale ale poliției de frontieră și la structurile de resurse umane ale inspectoratelor generale de la nivel central, potrivit organizării administrativ-teritoriale și specialității pentru care optează candidații – poliție, poliție de frontieră, jandarmi, pompieri, în raport de oferta educațională. În cazul candidaților care optează pentru locurile Poliției de Frontieră și nu au domiciliul într-un județ limitrof frontierei de stat, aceștia se pot adresa structurilor de resurse umane din unitățile subordonate Inspectoratului General al Poliției Române, potrivit domiciliului sau reședinței înscris/ă în cartea de identitate.”, se arată în comunicatul MAI.

Ce probe vor avea de dat candidații la Câmpina și Cluj

Pentru a putea accede către una din formele de învățământ, viitorii candidați au  de trecut mai multe etape, prima fiind depunerea dosarelor, MAi precizând care sunt regulile la concursuri, precum și că „viitori candidați depun toate documentele solicitate până la data de 21 mai 2024. Evaluarea psihologică a candidaților și soluționarea eventualelor contestații se finalizează în acest termen.

Ulterior acestei etape, între 25 și 31 mai a.c., se va da proba de evaluare a performanțelor fizice, și în acest caz MAI precizând că „se susține în centrele zonale de selecție potrivit arondării, indiferent de unitatea de învățământ pentru care au optat”.

A treia etapă, la fel de importantă, va avea loc pe data de 15 iunie 2024, și este vorba de proba de evaluare a cunoștințelor, și tot la unitățile de învățământ la spre care s-a optat, dar numai de acei candidați care au reușit să treacă de proba de evaluare a performanțelor fizice. În același comunicat, MAI mai face precizarea conform căreia:

„Pentru limba străină candidatul are posibilitatea să opteze, prin cererea-tip de înscriere, pentru una din următoarele disciplinele: limba engleză sau limba franceză.

De asemenea, tematica și bibliografia pentru proba de evaluare a cunoștințelor se publică pe site-urile unităților de învățământ.

Eventualele contestații cu privire la această probă de concurs se transmit de către candidați online la adresa de e-mail a unității de învățământ pentru care candidează și se soluționează la sediul acesteia, în termen de 48 de ore de la depunere.”, se mai arată în comunicat.

Odată trecute toate aceste etape, va urma ultima, și anume evaluarea medicală pentru admiterea la poliție, stabilită pentru perioada 19 iunie – 12 iulie 2024, „pentru candidații care se încadrează în numărul de locuri scoase la concursul de admitere, în funcție de instituția de învățământ vizată, în ordinea descrescătoare a notelor finale.”, mai anunță MAI, iar rezultatele finale se vor anunța până la data de 19 iulie, „la sediul unităților de învățământ și prin postare pe site-urile oficiale ale acestora”.