Admitere 2023 Universitatea București. Când au loc examenele și cum se calculează media
Absolvenții claselor a XII-a au aflat notele la Bacalaureat 2023, iar acum este timpul pentru următorul pas: facultatea. Viitorii studenți pot alege una dintre cele 19 facultăți ale Universității București pentru a-și continua studiile. Aflați în rândurile următoare tot ce trebuie să știți despre Admitere 2023 Universitatea București.
Admitere 2023 Universitatea București. Cum se face admiterea la fiecare facultate
Universitatea din București a anunțat că a scos la concurs circa 8.000 de locuri la buget la cele 19 facultăți, pentru sesiunea de admitere din vara acestui an. Cei care doresc să urmeze cursurile Universității din București au timp până la sfârșitul lunii iulie să se înscrie, iar afișarea rezultatelor va avea loc pe 28 iulie.
În ceea ce privește studiile de licență, există 4.461 de locuri la buget în cadrul celor 19 facultăți. Achitarea taxei de înscriere se poate face online, atât cât și înscrierea online la concursul de admitere. Mai mult de atât, Universitatea oferă cazare gratuită în căminele UB, pentru trei nopți, în limita locurilor disponibile, pe perioada admiterii.
Admitere 2023 Universitatea București. Facultăți unde se intră doar pe baza mediei la BAC 2023
Pentru elevii care nu vor să mai participe la alte examene, Universitatea București le oferă ocazia de a intra la câteva facultăți doar pe bază de dosar. Iată care sunt acestea:
- Administrație și Afaceri – 50% contează nota probei scrise la Limba și literatura română și 50% nota unei probe scrise la una din disciplinele examenului de BAC, la alegerea candidatului;
- Biologie – se ia în calcul 100% media de la Bacalaureat;
- Chimie – media de la Bac;
- Geologie și Geofizică – media generală de la Bacalaureat;
- Psihologie și Științele Educației – 50% nota probei scrise la Limba și literatura română, 50% nota la proba 2 din cadrul examenului de BAC.
Admitere 2023 Universitatea București. Facultăți unde concursul de admitere constă în examen
- Drept;
- Probă scrisă de gândire critică tip grilă;
- Teologie Baptistă – Artă sacră: Probă practică, Desen;
- Limbi și Literaturi străine: Limba și Literatura modernă cu următoarele: arabă/bulgară/cehă/chineză/croată/ engleză/franceză/germană/italiană/japoneză/maghiară/neerlandeză/polonă/portugheză/rusă și engleză/franceză/germană/hindi/italiană/neerlandeză/persană/ portugheză/rusă/spaniolă/suedeză)/Limba și literatura latină/Limba și literatura română;
- Traducere și interpretare cu următoarele: Engleză, Franceză, Germană, Italiană, Spaniolă și Rusă;
- Psihologie și Științele Educației – Psihologie, Psihologie – Științe Cognitive în limba română sau limba engleză.
Citește și: Facultăți cu admitere pe bază de dosar 2023. Lista completă cu universitățile
Admitere 2023 Universitatea București. Facultăți unde admiterea constă într-o formulă mixtă
- Administrație și Afaceri – specializarea administrarea afacerilor sau Business Adminsitration;
Admiterea se va face în baza a trei probe. Una dintre acestea este proba eliminatorie de limbă engleză, notată cu calificativul ADMIS/RESPINS. A doua probă constă în 50% nota probei scrise la Limba și literatura română a examenului de Bacalaureat, iar a treia 50% nota probei scrise la una din disciplinele examenului de Bacalaureat, la alegerea candidatului.
- Fizică – se va lua în calcul punctajul obținut la testul grilă și media generală la examenul de BAC;
- Jurnalism – Comunicare și relații publice, Jurnalism, Publicitate: examen scris;
Nota finală a candidatului pe baza căruia va fi admis va fi următoarea: 50% examen scris și 50% nota finală de la BAC.
- Teologie Ortodoxă – 50% interviu și 50% media examenului BAC;
- Teologie Romano – Catolică – Interviu și media de la BAC.
- Științe Politice
Admiterea la științe politice constă în două probe. Viitorii studenți vor trebui să alcătuiască o lucrare de maximum 4.000 de caractere despre un subiect politic, pornind de la cărți, filme artistice sau documentare, seriale TV sau oricare altă sursă media.
Textul trebuie să fie obligatoriu original și va fi redactat în limba secției avute în vedere de candidat, notat cu admis/respins.
- Matematică și Informatică
Pentru informatică, admiterea se va face ținând cont de media generală de la Baca, în proporție de 40% și 60% nota de la proba orală.
Pentru specializările Matematică, Matematică-Informatică, Matematici Aplicate, Informatică (IF) și Tehnologia Informației, admiterea se va face în următorul fel: 80% N unde N este un punctaj bazat pe rezultatele obținute la PROBA SCRISĂ şi pe rezultatele la olimpiadele și concursurile școlare de specialitate și 20% media de la BAC.
- Limbi și Literaturi Străine – Studii Americane: 50% examen scris și 50% media de la Bacalaureat;
- Psihologie și Științele Educației – Pedagogia învățământului primar și preșcolar;
Pentru a fi admiși la această facultate, candidații vor da o probă orală eliminatorie, care constă în argumentare, dialog și citirea unui text literar sau nonliterar la prima vedere, iar al doilea criteriu este media generală la BAC.
Admitere 2023 Universitatea București. Facultăți unde admitere se face pe baza unui eseu motivațional și media de la BAC 2023
- Geografie – scrisoare de motivație și media la BAC;
- Istorie – scrisoare de motivație și media la BAC;
- Filosofie – formular de admitere sau chestionar, notat cu admis/respins și media de la BAC;
- Sociologie și Asistență Socială – eseu motivațional, 50% nota probei scrise la Limba și literatura română și 50% nota probei scrise la una din disciplinele: Matematică, Sociologie, Psihologie, Economie, Filosofie, Istorie, Geografie, Informatică, Logică și argumentare, Fizică, Chimie sau Biologie, la alegerea candidatului.