Adio vacanțe la munte și la mare? Nelu Tătaru, anunțul momentului: „Ar fi trebuit să nu ajungem aici. Dacă nu sunt respectate, se vor lua măsuri”
Vești triste pentru milioane de români. Ministrul Sănătății a explicat în cursul serii de ieri despre situația îngrijorătoare cu care se confruntă România în această perioadă. Din cauza creșterii alarmante de cazuri, autoritățile au în vedere introducerea unor noi restricții de circulație în viitorul apropiat.
Situația de pe Valea Prahovei și litoral, atent evaluată
Nelu Tătaru a vorbit duminică la Digi24 despre nerespectarea distanțării sociale în rândul turiștilor care au luat cu asalt litoralul românesc sau stațiunile de la munte. În acest weekend, peste 80.000 de români s-au înghesuit să se bucure de razele soarelui la malul mării și să fie martorii răsăritului pe plajă, după o perioadă de trei luni în care au stat izolați.
Din păcate, acest avânt vine cu urmări mari, căci noul coronavirus nu a dispărut, iar posibilitatea dezvoltării unor focare de infecție este tot mai aproape.
În urma bilanțului prezentat ieri de Grupul de Comunicare Strategică s-a observat o rată de infectare mare pentru această perioadă: „avem o rată de 4% de infectare, avem o transmitere comunitară accentuată”, a spus Nelu Tătaru. Acesta recomandă insistent spălatul pe mâini, purtarea măștilor de protecție și respectarea distanței sociale.
„Avem un sistem medical pregătit dar nu trebuie să ne punem în această bază. Cresc cazurile grave, avem o virulență crescută și sunt afectate grupele de risc. Am văzut și tineri afectați”, a afirmat acesta.
România are 4000 de paturi la ATI
Nelu Tătaru a vorbit despre cât de pregătite sunt spitalele din România pentru a primi pacienți infectați. Acesta a specificat că numărul paturilor dotate de la ATI este de 3000, din totalul de 4000 existente. Șeful de la sănătate susține că și-ar fi dorit ca toate spitalele alocate pacienților COVID să revină iar la statutul de non-COVID, dar acest lucru depinde de situația din diferite județe ale țării.
„Trebuie să facem o analogie și să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei apoi tot litoralul. Vine populație din toată țara și se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localitățile lor.
Acolo se respectă cel mai puțin regulile și atunci reevaluarea ca și controale la agenții economici, reevaluarea la județele de unde au venit acești conaționali. În următoarele două-trei zile vom vedea județele care au creșteri”, a subliniat Nelu Tătaru.
Zone de vacanță, carantinate?
La întrebarea dacă anumite zone de vacanță ar putea fi carantinate, Nelu Tătaru a răspuns că nu și-ar dori, dar depinde de agenții economici dacă vor respecta sau nu regulile stabilite de autorități.
„Nu este intenția noastră să ne transformăm în stat polițienesc, relaxarea a fost însușită, și-a dat acordul tot ce a însemnat industrie din domeniul respectiv. Au fost de acord cu regulile, să le respecte. E o relaxare pe care ne-am asumat-o toți. Ar fi trebuit să nu ajungem aici. Mai vedem și această bagatelizare a ce înseamnă pandemie, reguli, care a dus la îndemnul de nerespectare a regulilor”, a spus Tătaru.
De asemenea, ministrul Sănătății a vorbit despre posibilitatea ca în anumite localități circulația să fie restricționată.
„Avem în schimb acele focare care sunt căminele și focare în spitale, sunt focare gestionate . Vom impune, ne gândim și la restricționarea circulației în anumite localități. Evaluăm și rezultatele vor da și măsura”, a mai adăugat Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății a dezvăluit că un proiect de lege în care să fie prevăzută carantina și izolarea pentru când nu va mai fi stare de alertă este în lucru.
Cu privire la acuzația că se testează mai mult pentru a descoperi mai multe cazuri noi, ministrul a răspuns că „numărul de teste ține de numărul de recoltări. (…) Nu poți impune o limită, să avem în fiecare zi 12.000 de recoltări”, a concluzionat Nelu Tătaru, potrivit digi24.ro.