Adio tichete de vacanță pentru acești români. Schimbarea intră în vigoare de la 1 iulie 2024

de: Beatrice Dumitru
19 06. 2024

Noi măsuri luate de Guvern intră în vigoare de la 1 iulie. Printre acestea, creșterea salariului minim și o modificare referitoare la tichetele de vacanță. Mai exact, vara aceasta este prima în care o parte dintre bugetari rămâne fără voucherele pentru concedii. Care sunt românii care nu vor mai primi acest ajutor.

Măsuri care vor intra în vigoare de la 1 iulie

Salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va crește de la 1 iulie, de la 3.000 de lei, la 3.700 lei. De asemenea, s-a aprobat și OUG care prevede creșterea de 200 la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate, astfel că angajaţii vor primi în plus 284 de lei pe lună. În plus, Guvernul trebuie să taie până la două sute de mii de posturi vacante.

România s-a angajat ca niciun spor să nu treacă de 20% în condițiile în care acum sunt sporuri care ajung şi la 80%. Se reduce și numărul secretarilor de stat cu cel puțin 20%, iar funcțiile de conducere nu trebuie sa depășească 8% din totalul posturilor. O altă măsură îi vizează pe unii dintre bugetarii care primesc vouchere de vacanță.

Valoarea tichetelor de vacanță a crescut în 2024

Voucherele de vacanță sunt beneficii extrasalariale acordate angajaților din sectorul public și privat. Tichetele pot fi utilizate pentru plata cazării și mesei în unitățile turistice înscrise în program, acoperind o gamă largă de opțiuni, de la cazare și transport până la tratamente și agrement.

Anul acesta, valoarea tichetelor de vacanță a crescut de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an, suma fiind suma alocată în cazul unui program full-time. Dar nu toți bugetarii vor mai putea beneficia de ele.

”Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Cine sunt românii care vor pierde tichetele de vacanță

Voucherele de vacanță pentru anul 2024 vin cu modificări importante care afectează beneficiarii acestor avantaje oferite de stat, după măsurile care vor intra în vigoare de la 1 iulie. Și o anumită categorie de români rămâne fără tichetele de vacanță începând din această vară.

Astfel, nu toți bugetarii mai primesc vouchere de vacanță. Concret, vor putea merge în concediu cu bani de la stat doar angajații la stat care au salariul net mai mic de 8.000 de lei.

Voucherele de vacanţă au o valabilitate de un an de la momentul în care au fost primite și se impozitează cu 10% în luna în care sunt primite. Acestea nu sunt transmisibile și pot fi folosite doar de către titular pe baza actului de identitate. Cei care încearcă să le comercializeze riscă amenzi de până la 10.000 de lei.