18 feb. 2021 | 13:26

Adevărul despre vaccinul anti-covid-19 AstraZeneca. Dr. Adrian Marinescu rupe tăcerea

Știri generale
Adevărul despre vaccinul anti-covid-19 AstraZeneca. Dr. Adrian Marinescu rupe tăcerea
Puțini români doresc vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca

Cele peste 80.000 de doze de vaccin anti-covid de la AstraZeneca au ajuns săptămâna trecut în România. Deși specialiștii se așteptau la o rată mai mare de vaccinare, în România sunt doar 7% vaccinați cu acest vaccin. Au existat controverse legate de vaccinul anti-covid AstraZeneca, dar dezvoltatorii spun că nu există motive de îngrijorare.

Puțini români doresc vaccinul anti-covid AstraZeneca

Campania de vaccinare continuă, iar vaccinul anti-covid AstraZeneca vine să completeze deja loturile existente cu Pfizer și Moderna. Cu toate că rata de imunizare, conform datelor oficiale, este de 65%, sunt puțini români care au ales vaccinarea.

Vaccinul anti-covid AstraZeneca are recomandarea, atât în România, cât și în celelalte state, de a fi folosit pentru pacienții cu vârste între 18 și 55 de ani. Motivația este logică, ținând cont de rata de imunizare.

Dacă persoanele vaccinate cu vaccinul anti-covid AstraZeneca nu au alte boli grave, și un sistem imunitar solid, vaccinul dă randament. Primele două vaccinuri au fost recomandate pentru vârste de peste 55 de ani, tocmai datorită riscului unor pacienți cu diverse boli grave, aici rata de imunizare a vaccinurilor fiind peste 90%.

”vaccinul anti-covid AstraZeneca, înainte de a primi autorizaţie, era aşteptat ca pâinea caldă pentru că era o variantă semiclasică. Acum discuţia e legată de eficacitate care e mai mică. Dar nu ar trebui să ne facem probleme.

Pentru cei de peste 55 ani este mai puţin eficient, dar în rest nu trebuie să ne facem probleme. Are acelaşi profil de siguranţă, astfel că lucrurile sunt foarte în regulă. Sunt date noi în momentul de faţă care vorbesc de o eficacitate de peste 60%, undeva la 75%-80%.”, exxplică medicul Adrian Marinescu.

Controversele din jurul vaccinului

Faptul că mulți sunt acum circumspecți când vine vorba de vaccinul anti-covid AstraZeneca, se datorează și informațiilor contradictorii din ultima vreme. În primă fază, în perioada testelor, compania anunța o eficacitate de maxim 65%. Acum, AstraZeneca a anunțat că vaccinul său este eficient la 70%. Primele date veneau ca o eroare majoră de dozare în timpul studiilor care ar fi putut afecta eficacitatea generală.

Unii participanți la studiile clinice au primit greșit o jumătate de doză mai degrabă decât o doză completă în prima lor rundă de vaccinare, au declarat oficialii companiei. Cercetătorii au descoperit că cei cărora li s-a administrat o doză mai slabă au produs un răspuns imun mai bun.

Spre deosebire de alte vaccinuri, vaccinul anti-covid AstraZeneca, care se administrează în două doze pe lună, nu trebuie depozitat la temperaturi foarte reci. Fiecare doză este semnificativ mai ieftină decât celelalte doze și va fi mai ușor de distribuit în zonele rurale și țările în curs de dezvoltare.

Recent, AstraZeneca a anunțat că vaccinul său este cu aproximativ 70% mai eficient în prevenirea COVID-19. Dar o privire mai atentă asupra studiilor clinice arată că eficacitatea nu este la fel de clară pe cât a declarat inițial medicamentul. Printre cei care a încercat să clarifice informațiile legate de eficacitatea vaccinului AstraZeneca, medicul Adrian Marinescu declara că:

”Ce înseamnă că eficacitatea este mai mică? Înseamnă că la 10 pacienţi numărul celor care nu vor răspunde prin producţia de anticorpi va fi mai mare în comparaţie cu varianta ARN mesager. Dar nu ar trebui să ne facem probleme. Cam aşa stau lucrurile şi la vaccinarea antigripală.

Dacă am merge numai pe variata de ARN mesager, nu am avea suficinete doze. Aşteptând mai mult timp, există două riscuri. Să apară alte mutaţii şi trebuie să ne vaccinăm cât mai repede, ca să reducem circulaţia virusului. Cu cât aşteptăm mai mult, cu atât avem de pierdut”, a explicat dr. Adrian Marinescu, joi, la Antena 3.

PlaySport
Ireal! Uriașul Gațu a divorțat la 78 de ani și s-a cuplat cu menajera, mai tânără cu 25 de ani: Cum arată femeia care i-a luat mințile campionului mondial
Ego.ro
Larisa Popa a încins internetul! E din ce în ce mai îndrăzneață. Ireal cum s-a putut fotografia
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
Lovitură de teatru! Andreea nu a fost singura victimă a lui Mirel. Declarații incendiare
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
A fost lovit o dată în față și a murit. Un bărbat din Ploiești a fost ucis după ce și-a parcat mașina
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
EVZ.ro
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Adevarul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
Redactia.ro
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Digisport.ro
11.000 de soldați români, trimiși la moarte sigură de un general rus: „Nu am crezut că sunteți atât de proști!” Povestea terifiantă a bătăliei de la Oarba de Mureș
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie foarte clar
Capital.ro
Categoriile de pensionari care vor fi afectate de noua lege. Dumitru Costin, BNS: "Ei vor avea pensii mai mici"
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
ANAF va CONTROLA familiile! Pe 15 aprilie încep VERIFICĂRILE
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro