Adevărul despre peștele pe care îl mănânci. Detaliul pe care românii nu îl știu
Federația pescarilor oferă detalii importante românilor. Care este adevărul despre peștele pe care îl mănânci? Mulți dintre consumatori nu știu aceste amănunte. ”Trebuie să dezvoltăm infrastructura la porturi, la mare, pentru că altfel nu vom rezista pe piaţă”, spun experții. Iată tot ce trebuie să știe oamenii care consumă carnea albă și care o cumpără din supermarket-uri sau din magazinele specializate.
Ce trebuie să știi despre pește: adevărul despre produsul pe care îl cumperi
Românii consumă pe lângă carnea de pui și porc și carnea albă. Majoritatea dintre ei sunt obișnuiți să gătească pește în special în anumite posturi când se face dezlegarea. Unii dintre ei cumpără produsul de la supermarket-uri sau direct de la magazinele specializate.
Cu toate astea, puțini știu anumite detalii despre calitatea sau proveniența lui. Ponderea cantității de pește consumată de români din import este de aproximativ 80%.
În principal găsim pește congelat adus din Spania, Polonia sau Canada, susțin reprezentanţii Federaţiei Organizaţiilor de Pescari de la Marea Neagră.
Un comunicat transmis de Federație arată că pescarii români de la Marea Neagră au fost nevoiți să își restrângă activitatea în cei doi ani de pandemie în condițiile în care activitatea din turism s-a prăbușit, iar restaurantele au fost mai mult închise.
,,Noi nu facem decât să supravieţuim în condiţiile actuale”
„Avem nevoie de investiţii, de spaţii pentru colectarea peştelui adus din mare, dar şi pentru refrigerare, trebuie să dezvoltăm infrastructura la porturi, la mare, pentru că altfel nu vom rezista pe piaţă. Noi nu facem decât să supravieţuim în condiţiile actuale. Ne trebuie o strategie pe zece ani, cel puţin, din partea Ministerului
Agriculturii, altfel nimeni nu-şi va asuma riscul să investească în sector. Importăm mult chiar de la vecinii noştri de la Marea Neagră, ceea ce ar trebui să ne dea de gândit. În condiţiile războiului din Ucraina, situaţia devine şi mai grea, mai ales, pentru micii pescari, care vin după doi ani foarte grei”, a declarat Laurenţiu Mirea, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari de la Marea Neagră.
Ce preferă românii?
Datele INS arată că în anul 2021 importurile de pește congelat au fost de 40.051 de tone, cu aproximativ 800 de tone mai puțin față de anul 2020.
Din punct de vedere valoric este vorba despre un plus de 1.5 milioane de euro până la 64.9 milioane de euro. Principalii furnizori în acest timp au fost: Spania – cu 7.664 tone, Polonia (3.292 tone) şi Canada (2.679 tone).
În topul preferințelor românilor s-au aflat: scrumbia – cu 19.512 de tone, merluciul (6.119 tone), heringii (4.577 tone), salmonidele congelate (2.282 tone), sardinele (2.011 tone), păstrăvii (1.237 tone), anşoa (447 tone), codul negru (473 tone), dar şi specii precum somonul roşu, bibanul de Nil, tonul alb sau calcanul. În acelaşi timp, s-au importat şi midii congelate (227 tone), principalii furnizori fiind Spania (97 tone) şi Italia (55 tone).