Adevărul despre adidașii aruncați pe cablurile stâlpilor. Ce înseamnă, de fapt

de: Ionuț Vieru
30 04. 2023

Cu siguranță ați văzut măcar odată o pereche de adidași atârnați de fire. Sună ciudat, într-adevăr, însă aceștia au legătură cu ceva la care probabil nu vă așteptați. Despre ce este vorba, aflați în rândurile următoare.

De ce sunt aruncați adidașii pe cablurile stâlpilor

Practica de a arunca în aer pantofi legați și de a-i lăsa atârnați de cablurile electrice și liniile telefonice are un nume: Shoefiti. Este un termen care provine din unirea a două cuvinte ce provin din limba engleză: shoes, adică pantofi, și graffiti.

Acestui obicei îi sunt asociate o serie de semnificații. Își are originea în New York și este un fenomen de exprimare a tinereții. Cu toate acestea, i s-a dat rapid un alt sens.

Mai ales în anii 90′, era ceva destul de normal ca adidașii să fie văzuți pe liniile de electricitate. Fenomenul era foarte întâlnit în orașe mari, precum New York sau Los Angeles.

Aceștia erau folosiți pentru a marca teritoriile unde se vindeau droguri sau, de asemenea, folosiți de bande pentru a-și limita teritoriul. De asemenea, se mai spune că se aruncau pe fire când unul dintre membrii uneia dintre acele bande a murit.

Citește și: Cum cureți rapid încălțămintea albă. Ingredientul banal care îți face adidașii ca noi

Bandele de stradă sau diverse comunități criminale își marcau teritoriul astfel, iar numărul de pantofi atârnați indică în mod direct criminalitatea zonei. Cu cât erau mai multe perechi de adidași atârnați, cu atât mai periculoasă era zona.

Alte motive pentru care oamenii aruncă adidașii pe cablurile electrice

Între timp, obiceiul a rămas, însă și-a schimbat semnificația considerabil, precum faptul că elevii își aruncau pantofii vechi pe fire după terminarea liceului și înainte de a merge la facultate.

În Columbia, se crede că, dacă arunci adidași pe fire, acest lucru va ajuta la vindecarea bolii unui copil. De asemenea, în Guatemala, acest gest este considerat un mod excelent de a speria liliecii.

În Venezuela, aruncarea adidașilor este un semn că o pereche nouă este chiar după colț, iar în Spania, încearcă să facă ploaie în timpul sezonului uscat.

Citește și: De ce să nu porți aceiași pantofi două zile la rând. Greșeala pe care o fac cei mai mulți români

O legendă spune că adidașii abandonați pe fire pot fi la îndemână în viața următoare, atunci când spiritul celui decedat se întoarce pe pământ.