Adela Petre a murit. Cine era românca desemnată „Tezaur uman viu” de UNESCO
S-a stins creatoarea de artă populară Adela Petre, la vârsta de 90 de ani. Timp de 70 de ani și i-a dedicat artei populare, motiv pentru care autoritățile române au decorat-o și a intrat în patromoniul monidal UNESCO pentru că era considerată un „Tezaur uman viu”.
Țesătoarea Adela Petre a fost creatoare de artă populară extrem de cunoscută pentru obiectele din păr de capră pe care le confecționa.
„Eu am spus că poarta mea este deschisă, fără taxă și fără nimic. Eu îi primesc aici pe toți, în bătătură la mine, numai să vrea. În viață totul e numai să vrei.”
Adela Petre, țesătoare
A fost membră în Academia Artelor Tradiţionale din Sibiu.
Vestea morții Adelei Petre a fost anunțată de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
„O veste foarte tristă, Doamna creaţiei populare buzoiene şi româneşti a murit. A fost om de valoare, a promovat cu mare demnitate tradiţiile locale şi naţionale şi a format zeci de tinerii meşteri populari şi a primit cu modestie în 2017 titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Buzău”.
Petre Emanoil Neagu, președinte CJ Buzău
Renumită pentru covoarele din păr de capră realizate la război, Adela Petre a devenit cunoscută la nivel național și s-a bucurat și de recunoaștere internațională.
Cine a fost Adela Petre, „Tezaurul uman” românesc
Adela Petre s-a născut pe 10 iunie 1929 în satul Valea Sibiciului, comuna Pătârlagele, judeţul Buzău. În aproximativ 70 de ani de activitate i-a cunoscut toţi preşedinţii României și a avut ocazia să întâlnească și peronalități din afara țării, precum fostele prime-doamne ale Statelor Unite, Hillary Clinton și Laura Bush, cancelarul german Angela Mekel sau Jill Biden, soția fostului vicepreședinte SUA, Joe Biden.
În 2002 i-a fost acordată Medalia Naţională „Serviciul Credincios”, clasa a III-a, pentru „crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire” a unor opere artistice semnificative pentru civilizaţia românească şi universală.
După un deceniu, obținea titlul „Tezaur uman viu” din partea UNESCO, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, cu 195 de state membre și 9 țări asociate.