Acte necesare pentru ajutorul de încălzire în iarna 2022-2023. Cine sunt românii care pot beneficia de sprijin financiar din partea statului

de: Andreea Vînătoru
19 09. 2022

Acte necesare pentru ajutorul de încălzire în iarna 2022-2023. Începând din 2021, mai exact de la 1 noiembrie anul trecut, ajutorul de încălzire din partea statului român se va acorda în baza unei noi legi promulgate. Pentru cei care sunt interesați de aceste ajutoare, este vorba de Legea consumatorului vulnerabil, care reglementează acordarea ajutorului de încălzire pentru sezonul rece, pentru persoanele care realizează venituri mici.

Acte necesare pentru ajutorul de încălzire în iarna 2022-2023

Acte necesare pentru ajutorul de încălzire în iarna 2022-2023. Sezonul rece a început, așa că românii se așteaptă ca luna următoare să primească căldură. Mulți dintre aceștia se gândesc cu groază la facturile pe care le vor avea de plătit la iarnă, ținând cont că prețurile au crescut semnificativ în ultima perioadă. S-au înregistrat creșteri mari la facturile de lumină și gaze, deci nu este de mirare că și facturile la căldură vor fi uriașe.

Din păcate, sunt și familii cărora abia le ajung banii de la lună la lună, așa că se întreabă ce acte sunt necesare pentru ajutorul de încălzire în iarna 2022-2023. Pentru cei interesați, cererile pentru ajutorul de încălzire în această iarnă se depun până în data de 15 octombrie. Ajutorul luna în sezonul rece se va acorda în baza prevederilor Legii consumatorului vulnerabil.

Documentele care trebuie depuse la asociația de proprietari

Acte necesare pentru ajutorul de încălzire în iarna 2022-2023. Românii pot beneficia de acest ajutor doar pe baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere, care constă în componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat în prezent. După ce au fost completate cele două documente, ele se depun la asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria localității de domiciliu, până la data de 15 octombrie, scrie avocatnet.ro. 

Cine poate beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței

Pot beneficia de ajutor la încălzire familiile cu venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei.

De reținut, însă! Sprijinul financiar se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței. De exemplu, un membru al familiei care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile.

Dacă consumatorii vulnerabili îndeplinesc toate condițiile de mai sus, stabilirea dreptului de acordare a ajutorului de încălzire se face prin dispoziția primarului. Iată cum se procedează:

  • începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;
  • începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20;
  •  începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.

„Suplimentul pentru energie poate fi solicitat împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinței sau separat, atunci când sunt îndeplinite condițiile de acordare.

Suplimentul pentru energie se acordă cumulat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate. În situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului se majorează la 70 lei”, stipulează actul normativ.

Cât este ajutorul de încălzire

Sprijinul financiar din partea statului pentru încălzirea locuințelor se acordă în funcție de venitul pe care beneficiarii l-au trecut în declarația pe propria răspundere:

  • în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură;
  • în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
  • în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;
  • în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;
  • în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;
  • în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;
  • în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;
  • în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;
  • în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;
  • în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură.

Guvernul acordă subvenții pentru următoarele categorii de români

Barna Tanczos a anunțat că, românii care vor cumpăra cu factură lemn de focsă vor putea primi ajutor de la stat de 150 de lei pentru fiecare metru cub achiziționat, în limita a cinci.

Ajutoarele de încălzire pentru iarna 2022-2023 vin ca răspuns la scumpirile care au avut loc în ultima perioadă, iar beneficiarii nu vor fi aleși în funcție de categorie socială sau venituri.

„Guvernul acordă deja ajutoare pentru cei vulnerabili pentru lemne de foc. Noul ajutor vine în compensarea preţului care a crescut în ultima perioadă. Conducerea Coaliţiei a solicitat o propunere de la Ministerul Mediului. Săptămână viitoare vom prezenta această propunere Coaliţiei.

Vom propune ca preţurile să fie compensate cu un ajutor de 150 de lei pe metrul cub de lemn de foc cumpărat. Cel care va beneficia va trebui să facă dovada că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură şi cu aviz de însoţire a mărfii.

De această măsură vor beneficia toţi cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică”, a anunțat ministrul, la Digi24.