Acoperământul Maicii Domnului 2023, tradiții și obiceiuri. Preparatul pe care toate gospodinele trebuie să îl pună pe masă

de: Ionuț Vieru
30 09. 2023

Acoperământul Maicii Domnului 2023 este prăznuită în fiecare an pe data de 1 octombrie. Este o sărbătoarea importantă pentru Biserica Ortodoxă și pentru creștini, aceștia din urmă respectând o serie de tradiții și obiceiuri cu strictețe.

Semnificația sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului 2023

Potrivit tradiției creștine, la finalul vieții, Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos, Sfântul Epifaniei și mai mulți creștini au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sf. Ioan Botezătorul și cu mai mulți alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne.

Maica Domnului s-a arătat credincioșilor la ora patru dimineața, stând în văzduh și rugându-se către Dumnezeu cu lacrimi. Biserica din Vlaherne adăpostea mai multe relicve ale Maicii Domnului, printre care acoperământul, care fusese adus din Țara Sfântă în secolul al V-lea.

Se spune că Maica Domnului a înaintat până în mijlocul Bisericii, a îngenuncheat, cu chipul brăzdat de lacrimi, și a rămas vreme îndelungată în rugăciune. Apoi și-a ridicat acoperământul și l-a întins peste popor, ca pentru a-l ocroti.

Citește și: Când este Acoperământul Maicii Domnului 2023? Pe ce dată pică? 

Tradiții și obiceiuri

Această sărbătoarea creștină mai este cunoscută în popor și sub denumirea de „Pocroave”, deoarece în această zi se pregătesc ogoarele pentru sezonul rece, pentru că pământul se acoperă cu brumă. De fapt, denumirea populară de „Pocroave” este un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă.

Se spune că părul case se taie în această zi rămâne conectat cu corpul și de aceea nu se arde și nu se aruncă, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii care se ocupă cu lucruri obscure.

De Acoperământul Maicii Domnului, gospodinele își servesc rudele şi oaspeţii cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci. De asemenea, fetele care se roagă în ziua Acoperământului Maicii Domnului sunt învăluite de puterea divină și le crește părul sănătos.

În această zi, credincioșii țin post pentru a fi feriți de boli și de supărări. În anumite zone ale țării, se stropesc vitele cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece.

Se spune că fetele care se roagă în ziua Acoperământului Maicii Domnului sunt învăluite de puterea divină și le crește părul sănătos. În același timp fetele care sunt împodobite astăzi pentru nuntă au parte de o căsnicie lungă şi fericită.

Citește și: Acoperământul Maicii Domnului 2022. Ce nu este bine să faci. Tradiții și obiceiuri

Rugăciunea pe care este bine să o rostești în această zi

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.

Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge.

Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.

Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.

Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!