Acoperământul Maicii Domnului 2022. Ce nu este bine să faci. Tradiții și obiceiuri
Acoperământul Maicii Domnului 2022. Este o sărbătoare importantă pentru Biserică și creștinii de pretutindeni, respectată cu strictețe. Acoperământul Maicii Domnului este prăznuită în calendarul creștin ortodox pe 1 octombrie cu cruce roșie.
Acoperământul Maicii Domnului 2022. Tradiții și obiceiuri
Prima sărbătoare și una dintre cele mai importante în calendarul creștin ortodox de la începutul lunii octombrie este Acoperământul Maicii Domnului. Aceasta se sărbătorește pe data de 1 octombrie și este o sărbătoare cu cruce roșie. Există multe tradiții și obiceiuri care sunt respectate odată cu venirea acesteia.
În popor, se spune că pe 1 octombrie începe pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece, ceea ce înseamnă că începe să cadă bruma. O altă tradiție veche spune că, atunci când este sărbătorită Acoperământul Maicii Domnului, credincioșii trebuie să țină post pentru a fi feriți de boli și oameni răi.
O altă superstiție spune că, fetele care nu au păr lung și bogat, trebuie să se roage în această zi la Maica Domnului. Aceasta va asculta rugăciunile și le va îndeplini dorința fetelor de a avea păr lung. În această zi nu este bine ca femeile și bărbații să se tundă, deoarece riscă să cadă pradă farmecelor.
O altă tradiție spune că, în această zi, este bine să-i pomenim pe cei care au trecut în neființă. De Acoperământul Maicii Domnului se împart plăcinte și alte bucate pregătite de gospodine.
O altă superstiție spune că, dacă pe data de 1 octombrie femeile sunt pregătite de nuntă, atunci căsnicia lor va fi una fericită și vor avea parte de înțelegere, liniște și multă iubire.
Despre sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului
Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului mai este denumită în popor și „Pocroave”. Acesta este un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau zăpadă, fenomen care are loc odată cu venirea toamnei, sărbătoarea fiind în această perioadă.
Potrivit tradiției, la Constantinopol, după o noapte de priveghere, mulțimea de credincioși care se ruga la Biserica Vlaherna a avut parte de o minune. Sfântul Andrei cel nebun pentru Cristos și Fericitul Epifanie, care era ucenicul lui, au ridicat ochii spre cer și au văzut-o pe Maica Domnului, care se ruga alături de credincioși.
Mai mulți sfinți o înconjurau cu smerenie, câțiva dintre aceștia fiind Sfântul Ioan Înaintemergătorul și Evanghelistul Ioan. Sfânta Fecioară i se ruga Bunului Dumnezeu, cu glasul murmurat și plin de umilință:
„Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău! Și unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinţeşte şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine Maica Ta. Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile!”
Maica Domnului s-a arătat credincioșilor pe 1 octombrie 911 și l-a rugat pe Dumnezeu să le asculte rugăciunile credincioșilor și să îi păzească de invazia altor popoare. Aceasta și-a extins acoperământul pe toți creștinii, dorind să îi protejeze. De aici provine și numele sărbătorii, Acoperământul Maicii Domnului.
Sursă foto: doxologia.ro
Citește și: De ce sărbătorim Sfânta Maria de două ori pe an. Ce semnificaţie are fiecare