Acesta este raiul pescarilor. Ce se găsește în iazurile și râurile din nordul Moldovei: „Numai balenă şi rechin nu avem aici”

de: Ionuț Vieru
26 07. 2021

Județul Botoșani este un adevărat rai al pescarilor, cu peste 150 de iazuri și două râuri bogate în pește, zona este căutată de pasionații de pescuit din toată țara. De asemenea, la Botoșani se găsesc din abundență toate speciile de pește cunoscute în România.

Raiul pescarilor se află la Botoșani

Din punct de vedere al suprafeței luciului de apă dulce, Botoșaniul se află pe locul doi în România, după Tulcea. Județul are o suprafață aproximativă de 5.000 de kilometri pătrați. Din aceasta, o bună parte este acoperită de lacuri antropice, iazuri și cele două râuri mari, Siret și Prut.

Aproape toate speciile de pești din România se regăsesc în peste 150 de iazuri din Botoșani. Din acest motiv, județul este considerat un adevărat rai al pescarilor. Mai ales Prutul, însă și alte iazuri precum Dracșani, Rogojești sau Hănești, atrag pescari profesioniști din toată țara.

„La Botoşani pescuitul are o tradiţie neîntreruptă de secole, mai ales că este al doilea din ţară ca şi luciu de apă. La Botoşani vin pescari din toate judeţele învecinate, avem în jur de 6000 de pescari înscrişi. Sunt locuri minunate de pescuit, inclusiv cu capturi record.”, spune Cosmin Humelnicu, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Botoşani.

Ce pești se găsesc în râurile și iazurile din Moldova

Fiecare dintre cele 150 de iazuri are specificul său atunci când vine vorba despre speciile de pește întâlnite. Putem lua ca și exemplu iazul Dragalina, un loc splendid, mai ales datorită populațiilor de lebede. Aici, pescarii pot prinde crap, caras, biban sau roșioară. Crap, șalău, caras și plătică se pescuiește cel mai bine la Costești.

Pe iazul din Hănești, pescarii profesioniști și nu numai, pot prinde somn, crap, șalău, novac, caras și plătică. În general, iazul de la Zăicești deține o populație mare de biban și caras. Iazul de la Loești este renumit pentru faptul că aici se plimba Mihai Eminescu. Aici, pescarii pot prinde crap, știucă, fitofag, novac și caras.

Cu toate acestea, una dintre cele mai căutat zone rămâne râul Prut, în special zona amenajată de la Stânca-Costești. Aici se găsesc numeroase specii de pește, însă lacul de acumulare este patria somnului. În această zonă, peștii ating mărimi colosale. Există chiar și legende pescărește ce fac referire la somnii din Prut.

„Au adus scafandrii să monteze diferite instalaţii la baza barajului, atunci când l-a făcut Ceauşescu. Când au intrat scafandrii şi au văzut somnii au zis că nu mai intră în apă fără cuşcă de protecţie. Şi noi mergeam cu barca cu motor şi am văzut un monstru din acesta.  Avea o spinare uriaşă”, spune Marius, un sătean din zona lacului de acumulare de la Stânca.