Acesta este cel mai greu moment din viața unui om. Mulți s-ar gândi la moarte, dar nu este așa
Cu siguranță, de-a lungul vieții trecem prin foarte multe momente dificile care ne marchează, într-un fel sau altul. Din fericire, pe cele mai multe dintre ele ajungem să le depășim! Există, însă, unul pe care specialiștii în consideră, de departe, cel mai dificil din viața tuturor oamenilor. Sigur nu te-ai fi gândit la asta.
Care este cel mai greu moment din viața unui om
Potrivit specialiștilor neonatologi, momentul venirii pe lume este cel mai greu din toată viața unei ființe umane. Modul în care nou-născutul face efortul de a respira este considerat a fi un adevărat miracol al existenței umane.
Deși de-a lungul vieții suntem supuși nenumărator provocări, unele mai grele decât altele, niciuna nu este mai dificilă decât momentul în care venim pe lume.
„Nu ne va fi niciodată atât de greu”
Carmen Zaboloteanu, neonatolog la Maternitatea Botoșani, este un medic cu experiență care a luptat pentru viața multor bebeluși. I-a îngrijit încă din primele clipe de viață și spune că primul miracol din viața unui om este chiar respirația. În acel moment, ducem practic o luptă pentru a lua prima gură de aer.
„Dacă ne gândim că intra-uterin plămânii sunt două pungi cu apă care cresc și se dezvoltă. Dar nu sunt funcționali. În momentul în care copilul se naște, se întâmplă o minune.
O presiune imensă forțează plămânii să scuipe apa respectivă și copilul începe să respire. Gândiți-vă că este doar o mânuță de om, un copil de trei kilograme să zicem, care cu o forță imensă reușește să elimine două pungi cu apă și începe să respire”, spune Carmen Zaboloteanu.
Specialistul susține că prima secundă de viață este cea mai grea din existența fiecăruia dintre noi. „Se spune că în viață, oricât de greu ne-ar fi, atât de greu ca în prima secundă, atunci când începem să respirăm nu va mai fi niciodată” , adaugă medicul botoșănean.
Acesta mai explică faptul că forța cu care un bebeluș, în prima secundă de când vine pe lume expulzează acel lichid din plămâni este atât de mare, încât ar produce leziuni și probleme serioase plămânilor unui adult.
Citește și: Ce s-a descoperit în creierul și plămânii bebelușilor nenăscuți. S-a întâmplat în premieră