Accident în care a fost implicat un microbuz cu 10 persoane. Plan Roşu de Intervenţie în Suceava, primele imagini

de: Andrei Simion
30 09. 2024

Autoritățile române au activat Planul Roşu de Intervenţie, luni dimineaţă, în judeţul Suceava, în urma unui accident în care a fost implicat un microbuz cu 10 persoane.

Accident în județul Suceava

”Un microbuz cu 10 persoane a ieşit in afara părţii carosabile, pe raza localităţii Drăgoieşti. Din cauza numărului ridicat de persoane implicate, pentru o gestionare optimă a misiunii, la nivelul judeţului Suceava a fost pus în aplicare Planul Roşu de Intervenţie”, potrivit ISU Suceava.

La faţa locului au intervenit de urgență o autospecială pentru descarcerare, trei ambulanţe SMURD (inclusiv Terapia Intensivă Mobilă) şi patru echipaje SAJ.

”Nu sunt persoane încarcerate, iar echipajele evaluează medical pe toţi cei implicaţi în accident. După evaluare, trei persoane, conştiente şi cooperante, necesită îngrijiri medicale”, au mai transmis autoritățile locale.

Planul Roșu de Intervenție: Ce este și când se activează?

Planul Roșu de Intervenție reprezintă o măsură complexă de răspuns coordonat, utilizată de autoritățile din România în cazul unor situații de urgență de amploare, care implică un număr mare de victime sau riscuri majore pentru populație. Acest plan este parte integrantă din sistemul național de management al situațiilor de urgență și are drept scop principal coordonarea resurselor multiple, pentru a gestiona eficient o criză majoră.

Planul Roșu este activat în situații în care resursele obișnuite ale serviciilor de urgență (SMURD, ambulanță, pompieri, poliție) nu sunt suficiente pentru a face față evenimentului respectiv. Exemple de astfel de situații pot include accidente de mare amploare (accidente rutiere, feroviare sau aeriene), explozii, incendii de proporții, calamități naturale, atentate teroriste sau alte incidente care generează un număr mare de victime sau necesită o mobilizare suplimentară de resurse.

Activarea Planului Roșu este responsabilitatea prefectului sau a comandantului operațiunilor de urgență dintr-un anumit județ. Aceștia decid asupra activării planului în funcție de amploarea situației și de nevoia de mobilizare a resurselor suplimentare. Odată activat, toate structurile de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), inclusiv SMURD, Serviciul de Ambulanță, Poliția, Jandarmeria și alte instituții responsabile, sunt coordonate centralizat pentru a răspunde eficient situației.

Semnal de gravitate și urgență extremă

Unul dintre aspectele esențiale ale Planului Roșu este prioritizarea salvării vieților omenești. Resursele sunt distribuite astfel încât să ajungă rapid la fața locului, iar intervențiile sunt realizate într-o manieră cât mai eficientă. Se utilizează inclusiv echipe specializate, precum cele de descarcerare sau unitățile de intervenție în caz de contaminare chimică sau biologică, dacă este necesar.

Activarea Planului Roșu este, în general, un semnal de gravitate și urgență extremă, care poate implica măsuri de protecție suplimentare pentru populație, cum ar fi evacuări sau restricții de circulație. În același timp, oferă garanția că toate resursele posibile sunt alocate pentru gestionarea crizei.

Planul Roșu este esențial pentru prevenirea unei escaladări a situațiilor de urgență și pentru a asigura că autoritățile pot răspunde prompt și eficient în cele mai critice momente. Fiind un mecanism bine structurat și coordonat, el protejează viețile omenești și minimizează impactul catastrofelor.