Acatistul Sfintei Parascheva 2024. Trebuie să-l citești astăzi, ca să ai noroc și bunăstare
Sfânta Parascheva, sărbătorită anual pe data de 14 octombrie, este una dintre cele mai importante figuri din calendarul ortodox, având o semnificație deosebită pentru credincioșii din România. Supranumită ”Ocrotitoarea Moldovei”, Sfânta Parascheva este considerată un simbol de smerenie și credință. Ce acatist este bine să citești în această zi de mare sărbătoare.
Cine a fost Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în Epivat, o localitate situată pe teritoriul actual al Turciei. Încă de tânără, și-a dedicat viața lui Dumnezeu, trăind în asceză și rugăciune. După moarte, moaștele sale au fost păstrate cu mare evlavie în mai multe locuri din Balcani, până când, în anul 1641, au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu, fiind așezate în Catedrala Mitropolitană, unde se află și astăzi.
Parascheva este văzută ca un model de curățenie spirituală și dăruire față de aproape, iar credincioșii îi cer ajutorul mai ales în momente de cumpănă, pentru vindecare sau pentru îndrumare în viață.
Pelerinajul de la Iași, organizat anual în jurul datei de 14 octombrie, este unul dintre cele mai mari și importante evenimente religioase din România. Mii de credincioși din toată țara vin să se roage la moaștele Sfintei, cu speranța că rugăciunile lor vor fi ascultate. În timpul acestui pelerinaj, orașul Iași devine un loc de comuniune și spiritualitate, iar slujbele ținute în cinstea Sfintei atrag o mulțime de oameni.
Acatistul Sfintei Parascheva
De Sfânta Parascheva, mulți români respectă tradiții vechi, precum aprinderea de lumânări și rugăciunile pentru sănătate și protecție. În unele zone, se obișnuiește să se ofere pomană pentru sufletul celor adormiți. Rugăciunile adresate Sfintei au putere mai mare în această zi, iar una dintre cele mai cunoscute este acatistul Sfintei Parascheva. Acatistul este compus din mai multe condace și icoase, după cum urmează:
”Condac 1
Preacuvioasei noastre Maici, mult-milostivei Parascheva, prinos de umilință îi aducem noi, nevrednicii păcătoși, pentru mijlocirile sale. Că mari daruri ne-am învrednicit a dobândi, de la izvorul cel pururea curgător de bunătăți al Mântuitorului nostru, și să-i cântăm: Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!
Icos 1
Îngerii din cer cu laude primind duhul tău cel fecioresc din pământeștile lăcașuri, de bucurie te-au încununat pentru vredniciile tale; că femeiesc trup purtând și fire slăbănoagă, ai știut a birui toate puterile vrăjmașilor prin buna înțelepciune; pentru aceasta îți cântăm:
Bucură-te, înțeleaptă fecioară;
Bucură-te, porumbiță cuvântătoare;
Bucură-te, suflet îngeresc în trup fecioresc;
Bucură-te, vrednică mijlocitoare către Domnul;
Bucură-te, mângâierea oamenilor;
Bucură-te, alinarea de suferință;
Bucură-te, nădejdea noastră cea tare;
Bucură-te, întărirea credincioșilor;
Bucură-te, liman lin și neînviforat;
Bucură-te, pilda bunei cucernicii;
Bucură-te, luminarea celor nepricepuți;
Bucură-te, scăparea celor deznădăjduiți;
Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!”
Citește continuarea AICI.