Acatistul Sfântului Gheorghe. Când este bine să-l citești pentru a atrage norocul
Anual, pe data de 23 aprilie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Gheorghe. Este una dintre cele mai mari sărbători de peste an și este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Cu ocazia acestei mari sărbători, preoții susțin că toți credincioșii trebuie să citească acatistul Sfântului Gheorghe. Când este bine să fie rostit, aflați în materialul următor!
Sfântul Mucenic Gheorghe – prăznuit anual pe data de 23 aprilie
An de an, pe data de 23 aprilie, este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox! Românii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, supranumit și Purtătorul de biruință.
Vezi și: Rugăciune puternică către Sfântul Gheorghe. Rostește-o pentru îndeplinirea tuturor dorințelor
În această zi sfântă, duhovnicii precizează că orice creștin ar trebui să citească acatistul pentru Sfântul Mucenic Gheorghe. Se crede că cei care îl rostesc pe 23 aprilie, dar și în alte zile, vor fi sănătoși tot anul, vor avea parte de noroc pe toate planurile. De asemenea, le va merge bine în carieră și în dragoste. Iată Acatistul Sfântului Gheorghe care trebuie rostit neapărat, pentru a atrage norocul în viața voastră!
Acatistul Sfântului Gheorghe. De ce e bine să fie rostit
„În Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin! Apoi Rugăciunile începătoare:
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție. Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi. (de trei ori cu trei închinăciuni) Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău. Doamne, miluiește. (de 3 ori) Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”
Obiceiuri străvechi care sunt respectate și astăzi
Încă din vremurile străvechi, Sfântul Gheorghe, supranumit și purtătorul de biruință, este prăznuit cu mare fast pe 23 aprilie. În anumite zone, el este considerat a fi un zeu al vegetației, al naturii înverzite, al vitelor și al oilor.
Multe dintre tradițiile și obiceiurile din această zi nu se mai țin la fel ca-n trecut, dar cei de la sate încă mai păstrează anumite lucruri. Spre exemplu, în dimineața de 23 aprilie, bărbatul casei așază la stâlpii porților, ai caselor, ferestrelor și ușile de la grajduri, dar și la morminte ramuri verzi.
În acest mod, se crede că atât animalele cât și oamenii sunt protejați de forțele malefice. Ramurile verzi erau păstrate pe întreaga durată a anului pentru a fi folosite ca leacuri împotriva bolilor necruțătoare.
Fetele nemăritate își pot visa ursitul
Totodată, fetele nemăritate care vor să își viseze ursitul în noapte de 22 spre 23 aprilie, trebuie să privească într-o cofă plină cu apă. În plus, fetele trebuie să pună în mijlocul drumului brazde verzi, împodobite cu coronițe, pentru a observa care băiat va călca peste ele. Dacă flăcăii nu calcă peste acele brazde, fetele urmează să se căsătorească în anul respectiv.
Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe 2024. Ce trebuie să facă fetele nemăritate