Absolut superb! Așa arată interiorul unei clădiri cu o vechime de peste 500 de ani din centrul Iașiului. Când va fi redeschisă oficial

de: Ionuț Vieru
10 09. 2021

Pe 15 septembrie va avea loc, la Iași, un eveniment istoric. O clădire veche de peste 500 de ani va fi redeschisă oficial. Aceasta a fost transformată în totalitate, iar acum va deveni o atracție pentru mii de oameni. Ultimele retușuri au loc zilele acestea, în doar câteva zile va avea loc marea deschidere.

Clădire veche de 500 de ani, restaurată complet

Lucrările pentru transformarea acestei clădiri au început în anul 2018. Este vorba despre vechea Catedrală Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Iași. Valoarea investiției a fost de 5 milioane de euro. Edificiul de cult a fost sfințit în anul 1789.

Săpăturile arheologice efectuate aici au arătat că, sub acest lăcaș de cult, se află fundațiile a altor două biserici. Tot aici au fost găsite monede din anul 1395, fapt care arată vechimea acestui loc de spiritualitate.

„Acest eveniment solemn, pe care ne pregătim să-l celebrăm, reprezintă cu adevărat un moment istoric în viața Diecezei de Iași, dar, în același timp, este și o ocazie de reflecție spirituală și de reînnoire eclezială pentru întreaga noastră comunitate diecezană.

Suntem chemați nu doar să admirăm aspectul exterior, istoric sau artistic al catedralei, ci, mai ales, să redescoperim importanța ei ca Biserică-mamă, casă de rugăciune și de sfințire pentru toți credincioșii, semn al comuniunii în credința cu apostolii și cu urmașii lor”, arată Preasfinția Sa (PS) Iosif Păuleț, episcop de Iași.

Biserica a fost construită între anii 1540 – 1594

Catolicii din Iași au construit biserica între anii 1540 – 1594. Edificiul catolic este menționat în anul 1586 de către Giulio Mancinelli, iar de misionarul Bogoslavic în anul 1620. Episcopii Petru Bogdan Baksic și Marco Bandini sunt de părere că biserica ar fi construită de boierul Ioanachi „grec de neam și de religie, postelnicu’ lui Vasile Vodă”.

De-a lungul timpului, biserica de lemn a suferit foarte mult, din cauza deselor năvăliri ale tătarilor și cazacilor. De exemplu, lăcașul de cult a ars în anii 1660 și 1766. Numeroase privilegii au fost acordate de unii domni al Moldovei acestei biserici.

În anul 1752, sultanul îi poruncea lui Constantin Racoviță, domn al Moldovei, să ajute la ridicarea bisericii catolice din Iași. Aici au fost efectuate și numeroase investigații arheologice. În anul 1995, arheologul ieșean Stela Cheptea a fost implicat în astfel de cercetări chiar în curtea Catedralei Catolice „Adormirea Maicii Domnului”.

„Rezultatele cercetărilor arheologice efectuate cu întreruperi, din anul 1990, în preajma bisericii romano-catolice «Adormirea Maicii Domnului», dar și în alte puncte de pe marginea vestică a orașului, ne-au îngăduit să concluzionăm că această zonă a constituit nucleul cel mai vechi al orașului, mai ales că pe o distanță de circa 500-600 metri se înșiră și astăzi 5 biserici, printre care și biserica romano-catolică, ce au intrările orientate oarecum nefiresc spre pantă, acolo unde a ființat în vechime «Ulița Ciubotărească»”, arată arheologul ieșean Stela Cheptea.

Sursă foto: BZI