03 apr. 2020 | 17:16

Rafila: Dezinfectăm ambalajele alimentelor? De ce nu e bine să exagerezi cu produsele de curățare

Știri generale
Rafila: Dezinfectăm ambalajele alimentelor? De ce nu e bine să exagerezi cu produsele de curățare

Profesorul Alexandru Rafila, Președintele Socitetății Române de Microbiologie a vorbit despre ce trebuie să intre în rutina zilnică, dar și despre care este pericolul real din spitale.

A. Rafila: Dezinfectăm ambalajele alimentelor?

Într-o intervenție la Digi 24, acesta a vorbit despre ce măsuri putem adopta, fiecare dintre noi, în această perioadă. Întrebat cum se protejează atunci când merge la cumpărături, Rafila a spus că nu poartă mănuși, dar, în schimb, se spală pe mâini temeinic.

„Eu nu mă protejez cu mănuşi, mă spăl pe mâini înainte, dar şi când mă întorc de la cumpărături, folosesc un antiseptic, pot să-l mai folosesc o dată în timpul deplasării, am grijă să nu-mi ating faţa“, a declarat Rafila.

Masca este folositoare, a precizat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, dar doar dacă este purtată correct, chiar dacă nu este una care să ofere un grad înalt de protecţie, ci vorbim despre o mască simplă.

„O mască simplă este suficientă, cu condiţia să fie plasată corect. Am văzut multe persoane, chiar unele care sunt în serviciu în diverse profesiuni, şi poartă masca sub nas. Păi, degeaba poartă masca sub nas. Dacă masca nu acoperă complet şi gura şi nasul şi nu este profilată exact la baza nasului, are un mic adaptor, atunci este utilizare incorectă sau chiar inutilă.

Nu trebuie să o atingem deloc. Când se scoate, se scoate din lateral şi se aruncă într-un coş cu capac, asta este important. Şi, bineînţels, reducerea la maximum a deplăsărilor. Nu trebuie neapărat să te duci la magazine în fiecare zi. Te duci odată la câteva zile, merge un singur membru al familiei… Asta nu înseamnă că nu trebuie să faci mişcare. Te duci să faci o plimbare în jurul blocului, atunci când nu e nimeni pe stradă, sau în parcul din apropiere dacă este deschis“, a mai precizat Rafila.

 

Atenție la încălțăminte!

Peste toate, spălatul pe mâini este cel mai important gest care ne ţine departe de infecţia cu coronavirus, daar doar dacă este efectuat corect. „Spălatul pe mâini să nu dureze două secunde, să dureze măcar 20 de secunde şi să intereseze mâna în întregimea ei, adică nu numai palma, ci şi partea dorsală a mâinii, spaţiile interdigitale sunt foarte importante, să insistăm ca spălatul să nu fie de formă“, a mai precizat Rafila. Și telefonul mobil trebuie dezinfectat:

„Telefonul mobil –  să-l ştergem din când în când cu o substanţă dezinfectantă, fără să facem din chestiunea asta un comportament obsesiv. Eu am văzut pe cineva care lucra la un computer şi din 5 în 5 minute îşi dădea cu spirt pe mână. Păi, era singur în încăpere, astea sunt lucruri care nu fac altceva decât să ne facă rău, pentru că până la urmă şi aceste substanţe dezinfectante sunt substanţe iritante, sunt substanţe care nu e necesar să le foloseşti prea des. Faci acest gest periodic şi mai ales dacă ieşi, dacă intri în contact cu personae . Dacă lucrezi la birou nu trebui să te dezinfectezi pe mâini, e inutil“, a mai precizat Alexandru Rafila.

De asemenea, trebuie să avem grijă să nu aducem virusul pe încălțăminte:

„Trebuie ştearsă încălţămintea, să evităm să intrăm cu încălţămintea până în mijlocul camerei, se poate şterge pardoseala cu o soluţie dezinfectantă, dar chiar să dezinfectezi toate cutiile, ambalajele din magazine, nu cred că este cazul, mai ales că în momentul de faţă toate produsele sunt deja ambalate, nu prea mai există produse neambalate, ambalajele nu au cum să fie contaminate, pentru că, în principiu, sunt plasate în magazine în manieră industriuală, persoanele în general nu le ating, nu le pun înapoi, chiar sunt reguli indicate în acest sens“, a mai precizat Rafila.

Ce trebuie să facă personalul medical

De asemenea, pentru personalul din spitale, acesta trebuie să știe să dezbrace corect echipamentul de protecție:

„Spitalele care au un nucleu de supraveghere şi prevenire a infecţiilor ar trebui să facă pregătire în acest sens cu personalul, pentru că dacă noi nu se exersează foarte mult toate procedurile de echipare, şi mai ales de dezechipare, atunci există un risc foarte serios. În general, atunci când se face dezechiparea există riscul foarte mare de contaminare şi de multe ori dezechiparea, mai ales dacă este un echipament sofisticat, cum sunt cele din Terapie Intensivă, trebuie făcută cu un asistent. Nu poţi  face acest lucru de unul singur, în condiţii de siguranţă. Trebuie să faci un training foarte serios încât să eviţi posibilitatea contaminării în timpul dezechipării. Dacă echipamentul respectiv este contaminat cu secreţii provenind de la un pacient trebuie să ai mare grijă să nu iei contact cu aceste secreţii“, a mai explicat Alexandru Rafila.

Parteneri
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
Redactia.ro
David Beckham a câștigat lupta cu cele 150 și ia potul cel mare: 280 de milioane de euro dintr-un ”foc”!
Digisport.ro
Recalcularea pensiilor. Acești români vor primi 4.700 lei la recalculare, deși au ieșit la pensie cu 2.100 lei
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
"Sleepy Don". Valuri de ironii după ce Trump a adormit la primul termen al procesului. Procuror: N-am mai auzit așa ceva până acum
Digi24
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol autorul care nu a fost niciodată suspect în caz
Digi24
Cum arătau Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu în 2012, la primul sezon Masterchef. Imagini de colecție
Unica.ro
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
EVZ.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews
Traian Băsescu a așteptat ani de zile acest moment. DECIZIE DEFINITIVĂ: Nu e nimic la voia întâmplării
Capital.ro
Țara din Europa unde tinerii primesc bani de la stat pentru chirii și navetă, iar angajatorii 50% din salariu
Antena 3
Lovitură de teatru pentru Antena 1! Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au semnat cu PRO TV
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI în România. DRONE SUSPECTE deasupra BAZEI NATO de la Kogălniceanu
Mediaflux
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro