A pus slănină la fiert în zeamă de varză murată și a rămas uimit. Ce a constatat după gătire
Nu ai cum să refuzi slăninuța fiartă în zeama de varză: dar cum se prepară cea mai bună slănina? Iată cum se prepară aceste fel de mâncare ca să ți se topească în gură!
Ingrediente
- o bucată slănină de pe burtă
- 2 litri zeamă de varză
- un plic boia dulce
- o căpățână usturoi
- o linguriță ulei
- sare
- boabe de piper
De menționat este că slăninuța se taie pentru a obține o bucată sau două cât mai drepte. Apoi, se pune slănina la fiert cu zeama de varză și boabe de piper. Se adaugă sare doar dacă zeama de varză nu este prea sărată. Apoi, se lasă la fiert aproximativ 45 de minute, până când furculița intră ușor în slănină. Apoi, se scoate de la fiert, se lasă să se răcorească puțin și se unge bine cu o pastă făcută din usturioul curățat și zdrobit, amestecat cu o linguriță de ulei. Se lasă așa de pe o zi pe alta, la rece, iar apoi se îndepărtează cu un cuțit usturoiul în exces. Se răstoarnă boiaua într-o farfurie și se trece șunca de mai multe ori prin ea. Apoi, se lasă să se răcească, se mai trece o dată prin boiaua rămasă și se dă la rece până a doua zi.
Ce beneficii are zeama de varză
Varza murată are proprietăţi antitumorale. Ea participă la prevenţia acestei patologii. „Prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianaţii joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism, glucozinolaţii din varza murată ajută la activarea enzimelor antioxidante naturale şi flavonoidele protejează pereţii arterelor de daunele oxidative”, a spus Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?
Recomand în sezonul rece, când organismul este predispus infecţiilor respiratorii, o cură cu zeamă de varză, deaorece este bogată în vitamine şi minerale care contribuie la vitaminizarea organismului şi la intarirea sistemului imunitar”, a spus medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru CSID. Cu toate acestea, ea este de evitat consumul în exces în anumite circumstanțe.
„De asemenea, cei care au fost diagnosticaţi cu o boală cronică de rinichi trebuie să evite consumul în exces, deoarece conţinutul ridicat de sodiu accentuează simptomatologia, putând chiar agrava afecţiunea. Pacienţii cu afecţiuni tiroidiene ar trebui să se ferească să o includă în meniu, deoarece zeama de varză murată poate interfera cu secreţia de iod”, a mai precizat specialistul Florin Ioan Bălănică.
De asemenea, varza murată este un preparat care se serveşte în sezonul rece cu sarmale, friptură de porc, mâncare de cartofi, fasole, varză călită cu afumătură.