A pus iaurt și kiwi peste carnea crudă și a lăsat-o în frigider, la rece. Ce s-a întâmplat în câteva ore este uimitor

de: Anca Lupescu
14 05. 2021

Iaurtul și kiwi-ul sunt două elemente care conțin acid. Este extrem de important ca atunci când vrei să lași o carne la marinat să pui peste ea ingrediente care conțin acid, precum vinul, zeama de lămâie sau laptele bătut.

Cum să frăgezești carnea cu ajutorul fructelor

În acest fel, carnea va fi fragedă datorită acidului care pătrunde în ea. În plus, trebuie să te asiguri că marinata conține ierburi aromatice, sare și piper, dar și puțin ulei, astfel încât bucata de carne să preia toate aromele.

Dacă vrei să faci o marinată delicioasă, trebuie să știi că vasul în care lași carnea peste noapte trebuie să fie din sticlă sau plastic. O poți lăsa și într-o pungă care se închide ermetic.

Fă marinata din ulei, fructe precum kiwi sau ananas, iaurt sau lapte bătut, ierburi aromatice, sare și piper. Ai grijă să masezi bine carnea pe toate părțile, astfel încât aromele să pătrundă în ea.

Cel mai bine este să lași carnea la marinat peste noapte, adică 12 ore. Dacă ai cărnuri de genul pulpelor de pui, le poți cresta astfel încât să își ia gust și carnea de la interior, nu doar de la exterior.

Fructe precum ananasul sau kiwi-ul sunt agenți de frăgezire, pentru că ele conțin o enzimă care distruge țesutul cărnii. Poți pune 60 de ml de iaurt simplu, suc de ananas sau bucăți de kiwi pentru jumătate de kilogram de carne.

Ce să pui în marinata pentru carne

Trebuie să ții carnea în această zeamă la frigider peste noapte. E important să permiți cărnii să ajungă la temperatura camerei înainte de a o găti, asta pentru a se face și în interior.

Peștii și fructele de mare nu trebuie marinate decât pentru 30 de minute, în timp ce puiul poate sta cam 2 ore la frigider în această marinată. La pește și fructe de mare, poți să renunți la acid, pentru că sunt oricum foarte fragezi. Poți folosi ierburi aromatice și ulei de măsline.

În plus, dacă faci carnea pe grătar, ai grijă să îndepărtezi marinata de pe carne, pentru că se va arde. Trebuie să ai un grătar încins, dar fără flăcări, iar căldura să fie distribuită în mod egal.

Cel mai bine este să întorci carnea de mai multe ori până se face pe toate părțile, iar după ce o iei de pe grătar să se odihnească 10 minute pe un tocător de lemn, înainte de a fi consumată.