A nins pe Transalpina. Stratul de zăpadă măsoară 5 cm FOTO

de: Daoud Andra
15 09. 2024

Ciclonul Boris a adus primii fulgi de zăpadă în zonele montane, în România. Pe Transalpina a nins la jumătatea lunii septembrie, după ce meteorologii au anunțat că ne putem aștepta la lapoviță și ninsori la altitudini mari.

Zăpadă pe Transalpina

Pe Transaplina a căzut prima zăpadă din acest sezon, la altitudinea de peste 1.900 de metri. În sectorul Dengherul – Cărbunele, zăpada s-a așternut deja și are 5 cm grosime, iar vizibilitatea este redusă din cauza ceții, potrivit Salvamont Gorj.

Autoritățile îi avertizează pe șoferi cu privire la condițiile meteo, iar cei care vor să traverseze masivul Parâng sunt sfătuiți să amâne deplasarea sau să aibă mașina echipată corespunzător. Din cauza temperaturilor scăzute, pe anumite sectoare de drum se va forma polei.

”Pe Transalpina, la peste 1.900 de metri altitudine, în sectorul Dengherul – Cărbunele, stratul de zăpadă căzut se apropie de media de 5 centimetri, iar vizibilitatea este redusă din cauza ceţii. Conducătorii auto care vor să traverseze Transalpina peste masivul Parâng sunt sfătuiţi să renunţe, să caute o cale rutieră alternativă sau să fie pregătiţi pentru drum în condiţii de iarnă”, a transmis Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj.

Prima zăpadă din acest sezon pe Transalpina

Ce se întâmplă cu vremea în zilele următoare

Directoarea ANM, Florinela Georgescu, a spus ce se întâmplă cu vremea, după ploile abundente din ultimele zile. Specialista a dezvăluit ploile se mută în parte de vest a țării, dar nu vor mai avea aceeași intensitate.

”Pentru noi veștile sunt bune începând cu această după-amiază, când treptat ploile vor înceta. Și va fi o pauză, mai ales pentru zona cea mai afectată, pentru Moldova. O pauză în precipitații, în această noapte și pe parcursul zilei de mâine. Dar, în același timp, din noapte, va începe din nou să plouă în partea de Sud-Vest a țării. Este al doilea cod de avertizare pe care îl găsiți pe site.

Adică, zona aceasta depresionară, Boris și familia lui, pentru că este practic o familie de cicloni care afectează Europa Centrală, rămâne activă în zonă, dar mai la vest de țara noastră. Și, în același timp, va continua să plouă în țările cele mai afectate, cele care sunt cu codul roșu astăzi, Cehia, Slovacia, Polonia. Sunt zone în care ciclonul va staționa, el este blocat în circulația lui și își va lăsa tot conținutul de umezală în acea zonă”, a spus directoarea ANM, potrivit Adevărul.