A murit un mare român. Anunțul trist tocmai a fost făcut despre Radu Bogdan: “Dumnezeu să-l odihnească!”

de: Ștefan R. Apostol
05 08. 2024

Presa românească va fi mai săracă, mai ales fără viziunea editorială a celui care a fost Radu Bogdan, fondatorul primului cotidian din România de limba engleză, „Nine O Clock”. Din păcate, astăzi a murit un mare român.

Presa românească va fi mai săracă! A murit Radu Bogdan

Anunțul trist tocmai a fost făcut despre Radu Bogdan, fondatorul unei publicații de prestigiu din România, iar semnatarul anunțului este Radu Tudor, jurnalist la Antena 3 CNN:

„A trecut la cele veșnice Radu Bogdan, un prieten bun, un gazetar profesionist, fondatorul primului cotidian de limbă engleză Nine O Clock, al gazetelor Sette Giorni și Bucharest Matin.

Am petrecut clipe frumoase împreună cu Radu. Îi voi păstra o frumoasă amintire. Dumnezeu să-l odihnească! Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Sfânta Vineri, 6 august, ora 11,00”, a scris Radu Tudor, pe Facebook.

Radu Bogdan, fondatorul primului cotidian din România de limba engleză, „Nine O Clock”

În peisajul editorial românesc, ideea lui Radu Bogdan, originar din Galați, a venit ca o gură de aer, deși publicația sa era exclusiv în limba engleză. Publicația apare la un an de la evenimentele din Decembrie 1989.

În toți acești 33 de ani au fost publicate materiale de interes, atât pentru românii vorbitori și cititori în limba engleză, cât și pentru comunitățile de străini aflați în România.

Alături de Radu Bogdan, ca redactpor șef al publicației a fost soția acestuia, Gabriela Bogdan, cuplul având rezultate foarte bune în planul de afaceri.

Manpres preia „Nine O Clock”, în aprilie 2023

Pe lângă „Nine O Clock”, în cadrul trustului de presă construit de regretul antreprenor, au mai apărut și alte publicații similare, dar în italiană și franceză, anume „Sette Giorni” și „Bucharest Matin”.

După aproape 30 de ani de activitate, în urma unor negocieri duse cu un alt om de afaceri, Mihai Manea, proprietarul trustului Manpres, jurnalistul gălățean ia decizia de a vinde publicația „Nine O Clock” acestuia.

Cititorii aveau să descopere o nouă formulă, mult mai amplă, precum și un număr mai mare de pagini. Publicația, până la preluarea sa, avea doar 8 pagini, iar acum a crescut deja la 12 pagini publicate.

A murit un mare român

Din păcate, de astăzi, presa românească și antreprenoriatul din acest segment va fi mai sărac, odată cu dispariția lui Radu Bogdan. Așa cum scria jurnalistul Radu Tudor, este doliu în presa românească, deoarce a murit un mare român.

„Trebuie să recunosc că în toamna lui 1991, când m-am lansat în această aventură, nu întrezăream în nici un fel destinul ziarului, faptul că Nine O’Clock va deveni un punct de referinţă în presa postdecembristă.

Explicaţia rezistenţei în timp a ziarului rezidă în faptul că întregul colectiv redacţional s-a străduit în permanenţă să ofere o imagine cât mai corectă şi obiectivă a realităţilor româneşti, cu alte cuvinte, să fie cât se poate de credibil.”, declara în 2009, regretatul jurnalist.

Dumnezeu Să-l Ierte!