19 sept. 2020 | 20:35

A murit de la o eșarfă. Actrița iubită de milioane de români și sfârșitul ei tragic

Știri generale
A murit de la o eșarfă. Actrița iubită de milioane de români și sfârșitul ei tragic
A murit de la o eșarfă. Actrița iubită de milioane de români și sfârșitul ei tragic

Rămasă în amintirea tuturor pentru rolul din “Ecaterina Teodoroiu”, Stela Furcovici s-a stins într-un accident stupid. Actriţa iubită de milioane de români a murit de la o eşarfă.

Stela Furcovici şi rolul din Ecaterina Teodoroiu

În 1978, Stela Furcovici era aleasă pentru a o interpreta pe Ecaterina Teodoroiu. A avut peste 200 de contracandidate, însă Dinu Cocea a ştiut imediat că ea este cea care va juca rolul principal. Printre aspirantele la rol s-au numărat actriţe deja cunoscute şi îndrăgite de publicul român. Aimée Iacobescu, Irina Petrescu sau Violeta Andrei nu l-au convins pe regizor.

“M-am oprit la ea. Fără să o cunosc. O remarcasem într-o poză și am chemat-o la probă. Semăna foarte bine, temperamental, cu Ecaterina Teodoroiu, despre care mă documentasem un an întreg. Stela Furcovici nu era actriță, era «tinereancă». Eu am luat-o din tinerețe. La teatrul din Turda era figurantă… A fost ca un argint viu. Nestatornică. Tonică. Explozivă. Un spirit de revoltă o frământa mereu. De-asta a și fost dată afară de la UNATC, unde era studentă la clasa actorului Dem Rădulescu. Pentru că nu s-a dus la orele de armată. N-a vrut. Și-atunci au dat-o afară din institut.

M-am dus la Ministerul Culturii să vorbesc cu directorul responsabil cu teatrele. I-am zis: «Uite-o, domne, pe Ecaterina Teodoroiu, premiul întâi pe țară a Uniunii Cineaștilor pentru interpretare. Premiu pentru cea mai bună actriță și… nu e actriță. S-au dat câteva telefoane, s-au luat niște măsuri și… așa a primit Stela Furcovici statutul de actriță, care fusese până atunci doar o figurantă”, povestea regizorul Dinu Cocea, pentru Jurnalul Naţional.

Filmările au început la 28 februarie 1978 și s-au desfășurat în mai multe locaţii din România: Târgu Jiu, Pucioasa, Padina, Târgoviște și București. Au urmat alte roluri importante în filme precum “Iancu Jianu, Haiducul” (1981) şi “Iancu Jianu, zapciul” (1980), unde a jucat alături de Adrian Pintea.

Stela Furcovici, remarcată de americani

Talentul şi frumuseţea Stelei Furcovici au fost remarcate şi de un impresar american, venit prin Europa în căutarea tinerelor talentelor.

„Ea trebuia să plece în America, pentru că au ales-o americanii tocmai pe ea din toţi actorii români. Asta după ce impresarul respectiv a avut un program intens de vizionare de filme româneşti timp de două săptămâni. În momentul în care a văzut-o a spus: «Asta e!». Dar ea nu era de găsit nici în Bucureşti, nici în Turda.

Plecase la munte cu iubitul. Două săptămâni şi-a prelungit şederea în România americanul pentru ea. Se gândea că poate nu e mulţumită de cei 10.000 de dolari oferiţi ca avans şi a spus că-i dă mai mulţi. Îi luase şi bilet de avion. Au căutat-o şi cu poliţia, dar tot n-au găsit-o…“, îşi amintea Cocea.

Nu a fost, însă, să fie pentru că actriţa a revenit în Bucureşti abia după o lună…

S-a stins în drum spre spital: A murit din cauza unei eşarfe

“Argintul viu” s-a stins brusc, la doar 46 de ani. Pe 30 noiembrie 2000, actriţa a murit într-un accident stupid de circulaţie, pe una dintre străzile oraşului natal, Turda. După ce a încercat să traverseze neregulamentar, eşarfa pe care o purta la gât s-a prins de oglinda retrovizoare a unei maşini care circula şi a fost trântită la pământ. S-a stins, în drum spre spital, în urma unei fracturi craniene.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Decizia luată de Guvern. Când se plătesc pensiile de Paște
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro