A fost anunţată „vară indiană” în România în următoarea perioadă. Cum explică meteorologii fenomenul ciudat

de: Stan Nicu
01 11. 2022

A fost anunţată „vară indiană” în România în următoarea perioadă. Nu este pentru prima dată când acest fenomen meteo pune stăpânire pe România. Cum explică meteorologii fenomenul ciudat, dar și ce presupune acesta, vedeți în articolul de mai jos.

Experții în meteorologie au făcut anunțul. România a intrat în „vara indiană”

Potrivit meteorologilor, în prezent, românii trăiesc o adevărată „vară indiană”. Specialiştii în meteorologie spun că vara indiană înseamnă, de fapt, o prelungire a verii, iar fenomenul poate fi întâlnit în emisfera nordică între sfârșitul lunii septembrie si mijlocul lunii noiembrie.

Conform cu ceea ce se întâmplă în România în aceste zile, Vara Indiană sau Indian Summer aduce temperaturi asociate unei zile de vară, valori termice ce depășesc 25 grade Celsius la umbră, chiar dacă suntem deja în luna noiembrie.

Vara indiană aduce temperaturi neobișnuit de mari

De asemenea, în aceste zile este posibil să se înregistreze recorduri în ceea ce privește temperaturile, în contextul în care vara indiană aduce temperaturi și cu 10-13 grade Celsius mai mult față de normalul perioadei.

Nu în ultimul rând, vara indiană va aduce mâine, 2 noiembrie temperaturi și de 28 de grade Celsius în unele lolaclități din Romînia.

Ce temperaturi se vor înregistra miercuri, 2 noiembrie

-28 grade Giurgiu
-28 grade Târgoviște
-27 grade București
27 grade Pitești
-27 grade Slatina
-26 grade Călărași
-26 grade Craiova
-26 grade Alexandria
-26 grade Râmnicu Vâlcea
-25 grade Ploiești.

Vara indiană nu se instalează pentru prima dată în România

România s-a mai confruntat cu o vară indiană și în anul 2018, atunci când meteorologii au explicat pentru prima dată ciudatul fenomen.

„Poziţia unde ne aflăm permite şi va rămâne într-un climat temperat-continental. Însă putem să sesizăm, din punctul de vedere al evoluţiei celor patru anotimpuri, de pildă poate o iarnă mai târzie – aşa cum s-a întâmplat în acest an, când lună martie ne-a adus condiţii autentice de iarnă, sau să ne aducă veri mai târzii, pentru că, în ultimii ani, în luna septembrie, în primele două decade, am înregistrat valori termice specifice zilelor de vară, cu maxime de peste 25-35 de grade.

Fenomenul meto ciudat, o prelungire a verii

Nu excludem ca această tendinţă să se păstreze, adică să înregistrăm astfel de anomalii în perioadele de tranziţie. Pentru primăvară să avem perioade în care condiţiile de iarnă să fie elementul definitoriu, iar pentru lunile de toamnă, să ne aducă aminte că încă vara este prezentă.

Specialiştii numesc acest fenomen o prelungire a verii, acea vară indiană care, aşa cum am spus, nu exclude să se semnaleze astfel de condiţii şi în prima parte a toamnei în ţara noastră”, spunea Elena Mateescu, director ANM, în anul 2018.