A doua zi de Paște, obiceiuri și tradiții. Ce înseamnă Săptămâna Luminată

de: Andrei Simion
20 04. 2020

Suntem în a doua zi de Paște și în această zi sunt respectate mai multe tradiții și au importanță egală în obiceiurile românești. La fel ca prima zi a paștelui, și astăzi românii încearcă să respecte datinile și obiceiurile păstrate de-a lungul timpului.

A doua zi de Paște, obiceiuri și tradiții

Această a doua zi a Sărbătorilor Pascale, în datina română, este cunoscută și sub denumirea de ”Lunea Albă” și în satele românești, conform tradiției, are loc „umblare cu pască”. Astăzi oamenii de la sate merg în vizită la rudele apropiate în vederea vestirii Învierii lui Iisus Hristos. În ”Lunea Albă” se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi iar nasii trebuie să îi ospăteze pe fini, deoarece tradiţia spunea că aceştia mergeau împreună la hora satului.

A doua zi de Paște, obiceiuri și tradiții. Ce înseamnă Săptămâna Luminată

Tot astăzi se mai face și stropirea cu apa, acest ritual avându-și originea într-o povestea despre o fată evreică care a leşinat la auzul veștii învierii lui Hristos, urmând să fie readusă în simţiri de nişte tineri ce au stropit-o cu apă. În Transilvania, tinerele fete sunt stropite cu parfum de către feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale. Acestea, la rândul lor, le oferă băieţilor de băut şi câteva mici daruri.

Ce înseamnă Săptămâna Luminată

Conform canoanelor bisericești și a datinilor creștin ortodoxe  Săptămâna Luminată este prima săptămână care urmează după Învierea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În tradiția greacă se mai numește și Săptămâna reînnoită (în grecește Diakaimsimos) pentru că întreaga creație este reînnoită prin Domnul Iisus Hristos.

A doua zi de Paște, obiceiuri și tradiții. Ce înseamnă Săptămâna Luminată

Se termină în duminica următoare, numită Duminica Tomii. Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile la Pogorârea Duhului Sfânt. Această sărbătorire include și obiceiul creștinilor de a se saluta cu cuvintele-mărturisire Hristos a înviat, urmată de răspunsul Adevărat a înviat, inspirate de Evanghelia după Luca 24, 34.