A apărut varianta „invizibilă” a Omicron, care nu iese la teste. Cât de periculoasă este
Oamenii de știință spun că au identificat o versiune „invizibilă” a Omicron, care nu poate fi distinsă de alte variante cu ajutorul testelor PCR pe care oficialii din domeniul sănătății publice le folosesc pentru a obține o imagine rapidă a răspândirii sale în întreaga lume. Aceasta a fost făcută în condițiile în care numărul de cazuri ale variantei originale Omicron depistate în Marea Britanie a crescut cu 101, ajungând la 437 într-o singură zi, iar Scoția a anunțat revenirea la munca la domiciliu.
Ce au descoperit oamenii de știință despre varianta Omicron
Varianta invizibilă are multe mutații în comun cu Omicronul standard, dar îi lipsește o anumită modificare genetică care permite utilizarea testelor PCR de laborator ca mijloc aproximativ pentru a identifica cazurile probabile.
Varianta este în continuare detectată ca fiind coronavirus prin toate testele obișnuite și poate fi identificată ca variantă Omicron prin teste genomice, dar cazurile probabile nu sunt semnalate de testele PCR de rutină care dau rezultate mai rapide.
Cercetătorii spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi în același mod ca și varianta Omicron standard, dar că versiunea „invizibilă” este distinctă din punct de vedere genetic și, prin urmare, s-ar putea să se comporte diferit, scrie TheGuardian.
Varianta invizibilă a fost observată pentru prima dată printre genomurile virusului Covid transmis în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada, dar este posibil ca aceasta să se fi răspândit deja la scară mai largă. Dintre cele șapte cazuri identificate până în prezent, niciunul nu se află în Marea Britanie.
Nu se arată la test noua tulpină „invizibilă”
Profesorul Francois Balloux, director al Institutului de Genetică de la University College London, a declarat pentru The Guardian că 6% dintre probele de genom Omicron trimise la baza de date Gisaid genom au fost reprezentate de noua versiune invizibilă a variantei, cunoscută sub numele de BA.2.
„Există două linii în cadrul Omicron, BA.1 și BA.2, care sunt destul de diferențiate din punct de vedere genetic”, a spus el. „Cele două linii genetice se pot comporta diferit”.
Oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că BA.2 ar putea determina oamenii să aibă un fals sentiment de siguranță, în timp ce răspândesc virusul altora fără să știe.
Cercetătorii studiază noua tulpină și încearcă să înțeleagă ce anume a cauzat mutația acesteia și cum a suferit mutații atât de rapid.