A apărut un nou „sponsor internațional al războiului”. Americanii care i-au enervat pe ucraineni
Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (NACP) de la Kiev a anunțat că a adăugat pe lista sponsorilor internaționali de război un nou lanț fast-food. Americanii ce dețin brandul cu sediul în statul Connecticut i-au enervat pe ucraineani. Ce acuzații li s-au adus.
Subway, pe lista „sponsorilor internaționali de război”
Lanțul fast-food Subway se află pe lista Ucrainei a „sponsorilor internaționali de război”, pentru că a continuat să mențină în activitate peste 500 de magazine în Rusia și a ajutat la finanțarea războiului Moscovei împotriva Kievului, a anunțat Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (NACP).
Subway face publicitate în mod activ, prin intermediul rețelelor sociale, în Rusia. În plus, reprezentanții lanțului de restaurante fast-food fac livrări prin Yandex, principalul motor de căutare al Rusiei, a anunțat NACP, într-un comunicat de presă citat de jurnaliștii străini.
Citește și: SUA, atac aerian în Orientul Mijlociu. Conflictul capătă proporții uriașe
Americanii ar finanța crimele împotriva ucrainenilor
Lanțul fast-food Subway se alătură, așadar, unui număr mare de companii, ce include și PepsiCo, Philip Morris International și Procter & Gamble, de pe lista sponsorilor din Rusia, cu afaceri în țara acuzată de crime împotriva umanității și alte infracțiuni, în contextul războiului.
Subway operează în Rusia, de mai bine de 20 de ani, 550 de restaurante în 122 de orașe, făcând ca lanțul de restaurante fast-food să fie al treilea ca mărime din Europa. Acesta a ajuns însă pe lista celor care „finanțează crimele împotriva ucrainenilor”, potrivit sursei citate.
Reprezentanții brandului nu au oferit niciun răspuns la acuzațiile aduse de NACP privind sponsorizarea războiului din Ucraina. Nici PepsiCo sau celelalte companii nu au reacționat la solicitările jurnaliștilor.
Reacția conducerii Subway la începutul războiului declanșat de Rusia
Când s-a confruntat pentru prima dată cu presiunea de a-și închide operațiunile, în anul 2022, la începutul războiului, Subway a anunțat că este alături de Ucraina, dar că are mâinile legate în întreruperea sau oprirea afacerilor în Rusia, invocând modelul său de afaceri în franciză.
„Gândurile noastre sunt la poporul Ucrainei și ne angajăm să îi sprijinim pe cei afectați de evenimentele tragice din regiune.
Pe lângă faptul că lucrăm cu francizații noștri din Europa pentru a oferi mâncare refugiaților, vom redirecționa orice profit din operațiunile din Rusia către eforturile umanitare de sprijinire a ucrainenilor care au fost afectați de război”, au transmis reprezentanții lanțului de restaurante fast-food, potrivit presei străine.
Subway a mai explicat că restaurantele sale din Rusia sunt deținute și operate în totalitate, în mod independent, de către localnici, francizați și gestionați de un master francizat independent. Conducerea lanțului fast-food a mai precizat că nu controlează în mod direct francizații independenți.
Citește și: Fiica lui Vladimir Putin, apariție rară la TV. Ce a putut să spună despre tatăl său
Cine a cumpărat Subway, în vara lui 2023
Vândut la firma de capital privat Roark Capital în vara anului 2023, Subway, cu sediul în Milford, Connecticut, este printre cele mai mari lanțuri de restaurante din lume. Alte mărci ale Roark Capital sunt: Arby’s, Baskin-Robbins, Buffalo Wild Wings, Dunkin’, Jimmy John’s și Sonic.