A fost ales cuvântul anului 2023 de Cambridge Dictionary și nu o să îți vină să crezi care e. Da, ai citit bine!
Așa cum în fiecare an sunt alese evenimente, sau personalități, așa este ales și cuvântul anului, iar cei de la Cambridge Dictionary au anunțat că a fost ales cuvântul anului 2023 și nu o să îți vină să crezi care e. Citește mai departe și află despre ce cuvânt este vorba.
Cambridge Dictionary a fost ales cuvântul anului 2023
Așa cum s-a întâmplat în fiecare an, celebrul ”Cambridge Dictionary” a decis să aleagă și pentru anul 2023 cuvântul determinant, ceea ce au și făcut.
Află despre: Care este cuvântul anului 2023. Cei de la Collins Dictionary l-au ales, ce înseamnă
Dicționarul Cambridge a numit „A Halucina” cuvântul anului și se pare că au nimerit-o. Acesta ar putea fi cuvântul deceniului, nu doar al ultimelor douăsprezece luni.
Alegerea acestui cuvânt are la bază o motivație, din nefericire, extrem de clară, și anume că lumea a devenit atât de ciudată în ultima vreme, încât termenul de halucinații pare mai real ca oricând. Decizia Cambridge vine după ce dicționarul Collins și-a desemnat cuvântul anului ”AI”.
Inteligența artificială generativă este un instrument puternic
Desigur, Dicționarul Cambridge a avut un motiv destul de bun pentru a alege cuvântul ”halucinație”. În anunțul său, organizația literară a explicat că zvonul din jurul inteligenței artificiale, și tendința tehnologiei de ”a halucina” sau de a inventa lucruri prin erori algoritmice, a fost motivul pentru care a ales cuvântul ca fiind câștigătorul din acest an:
”Echipa Dicționarului Cambridge a ales „halucinate” (halucinație) drept Cuvântul Anului 2023, deoarece a recunoscut că noul sens ajunge la miezul motivelor pentru care oamenii vorbesc despre inteligența artificială.
Inteligența artificială generativă este un instrument puternic, dar cu toții încă învățăm cum să interacționăm cu el în siguranță și în mod eficient, acest lucru înseamnă să fim conștienți atât de potențialele sale puncte forte, cât și de slăbiciunile sale actuale.”, este explicația de cercetători.
Henry Shevlin, un etician în domeniul inteligenței artificiale de la Universitatea din Cambridge, a declarat că este frapant faptul că, în loc să aleagă un termen specific calculatoarelor, cum ar fi ”glitches” sau ”bugs” pentru a descrie greșelile pe care le fac LLM-urile, echipa dicționarului a decis să folosească un ”verb psihologic viu”.
El a mai spus că acest lucru se poate datora faptului că ”este atât de ușor să antropomorfizăm aceste sisteme, tratându-le ca și cum ar avea o minte proprie”.
Shevlin a mai spus că anul acesta va fi probabil punctul culminant al îngrijorărilor legate de halucinațiile AI, deoarece companiile fac eforturi pentru a reduce frecvența greșelilor prin utilizarea feedback-ului uman, utilizatorii învață ce tipuri de sarcini să le încredințeze LLM-urilor, iar modelele devin din ce în ce mai specializate.
Există mai multe motive pentru cuvântul anului 2023
În afară de motivația enunțată anterior, se pre că în spatele acestei decizii de a alege halucinație ca fiind cuvântul anului 2023 mai stau și altele, iar toate s-au întâmplat sau se întâmplă acum, în aceste zile.
Dar, principalul motiv, conform celebrului dicționar, este inteligența artificială, printre care se numără modelul de limbaj mare (sau LLM), inteligența artificială generativă (sau GenAI) și GPT (o abreviere de la Generative Pre-trained Transformer).
”Halucinațiile AI ne reamintesc că oamenii trebuie să își aducă în continuare abilitățile de gândire critică la utilizarea acestor instrumente. Modelele lingvistice mari sunt la fel de fiabile ca și informațiile din care învață algoritmii lor.
Expertiza umană este, fără îndoială, mai importantă ca niciodată, pentru a crea informațiile autorizate și actualizate pe baza cărora pot fi antrenate LLM-urile.”, a continuat postarea.
Pentru o și mai bună justificare în alegerea termenului ca fiind cuvântul anului 2023, Cambridge Dictionary oferă două exemple de utilizare a cuvântului ”halucina” în ceea ce privește AI: ”LLM-urile sunt renumite pentru halucinații – generând răspunsuri complet false, adesea susținute de citate fictive” și ”Cea mai recentă versiune a chatbot-ului este mult îmbunătățită, dar tot va halucina fapte”.