27 feb. 2024 | 17:13

Primul restaurant vegetarian din Bucureşti, deschis acum 115 ani. Meniul, unul special: Salsifis a la Polonaise şi friptura de conopidă, printre preferate

Diverse
Primul restaurant vegetarian din Bucureşti, deschis acum 115 ani. Meniul, unul special: Salsifis a la Polonaise şi friptura de conopidă, printre preferate
Conceptul bucătărie vegetariană are 126 de ani

Astăzi este la modă să spui că ești vegetarian și că nu frecventezi altceva, decât restaurantele de gen. Dar, sunt puțini cei care știu că acest concept nu este relativ nou, ci anul acesta va împlini 126 de ani. Același lucru am putea să spunem și despre vegetarienii noștri, iar primul restaurant vegetarian din Bucureşti era deschis acum 115 ani.

Când au apărut primele restaurante și preparate vegetariene

Pentru cei care astăzi aleg să fie vegetarieni trebuie să le spunem că nu este o descoperire culinară recentă, ci, așa cum suneam, are 126 de ani.

Vezi și: Fructul care înlocuieşte cu succes carnea. De ce îl recomandă specialiştii

De altfel, primul restaurant vegetarian, Haus Hiltl, din Zurich, este recunoscut de Guinness World Records ca fiind cel mai vechi restaurant vegetarian din lume.

Primul restaurant vegetarian din Bucureşti, deschis acum 115 ani. Meniul, unul special Salsifis a la Polonaise şi friptura de conopidă, printre preferate

Haus Hiltl, din Zurich, este recunoscut de Guinness World Records

Restauranul, administrat fără întrerupere, un templu gastronomic, a fost fondat în 1898 și administrat de cea de-a patra generație a familiei Hiltl. Combinând influențe indiene, asiatice, mediteraneene și elvețiene, meniurile Haus Hiltl au introdus generații întregi de clienți la o gamă bogată de opțiuni vegetariene, dincolo de cartofi și legume rădăcinoase, încă de când și-a deschis porțile.

Primul restaurant vegetarian din Bucureşti, deschis acum 115 ani

Și pentru că trendul a prins și în România, trebuie spus că și la noi primul restaurant de acest tip se deschidea în București în urmă cu 115 ani, în 1908. Localul era situată într-un celebru cartier bucureștean, exact lângă Biserica Albă, mai exact pe strada ce azi îi poartă numele marelui compozitor român George Enescu.

Haus Hiltl, din Zurich, este recunoscut de Guinness World Records

Conceptul avea să aparțină unui grup de adepți ai acestei bucătării, reuniți sub egida Asociației Vegetarienilor din România, pe modelul altor astfel de asociații înființate în Anglia, pe la finalul anului 1847, și ulterior în anul deschiderii localului din București, când apărea Uniunea Vegetariană Internațională.

Vezi și: Laptele de ovăz sau laptele de migdale? Ce avantaje și dezavantaje are fiecare băutură

Care era meniul oferit vegetarienilor în 1908 la restaurantul vegetarian „Natura”

Lansat cu mare fast și cu un banchet pe cinste, în compania unor iluștrii ai acelor vremuri, precum doctorul Parhon, care era și președintele asociației, I. Cantacuzino, și mulți alții, restaurantul „Natura” avea un meniu exclusivist și extrem de variat pentru acele vremuri, doar dacă menționăm preparate precum Salsifis a la Polonaise şi friptura de conopidă.

Vezi și: Brioșe de post cu spanac, rețeta perfectă pentru weekend. Cât de simplu se prepară totul

Pentru cei care nu știu, salsifia, ingredientul principal al Salsifis a la Polonaise, este o legumă rădăcinoasă care are o aromă asemănătoare cu cea a stridiilor atunci când este gătită. Cât despre restul de ingrediente, preparatul mai conține pătrunjel, pesmet, ouă și bulion de pui.

Din păcate, așa cum scriu și cei de la Historia, localul avea să dispară relativ repede, odată cu declanșarea Primului Război Mondial. În schimb, Asociația Vegetarienilor din România avea să prospere ajungând la aproximativ 500 de membri, activând și în perioada interbelică și până la declanșarea Celui De-al Doilea Război Mondial. Astăzi celebra asociație mai este activă, dar pe lângă asta mai sunt și alte ONG-uri cu activități similare.