Dacă vrei să transmiți mesaje și urări de Sfântul Ciprian 2023, ți le-am ales pe cele mai frumoase pentru apropiații tăi care își serbează onomastica. Pe 2 octombrie se sărbătorește Sfântul Ciprian, însă puțini sunt cei care cunosc povestea acestui sfânt. El era un păgân, pe care părinții l-au dedicat slujirii zeilor păgâni, trimițându-l de acasă pe vremea când avea 7 ani.
Sfântul Ciprian era un păgân și un nativ al Antiohiei. De la o vârstă fragedă, părinții săi rătăciți l-au dedicat slujirii zeilor păgâni. De la vârsta de șapte ani până la treizeci de ani, Ciprian a studiat în principalele centre ale păgânismului: pe Muntele Olimpului; în orașele Argos și Tauropolis; în orașul egiptean Memphis; și la Babilon.
Citește și: Ce se face de Sfântul Ciprian 2023 pentru noroc și sănătate. Tradiția care te apără de necazuri și blesteme
Odată ce a dobândit o înțelepciune eminentă în filozofia păgână și în meșteșugul vrăjitoriei, a fost inițiat în preoția păgână pe Muntele Olimp. Descoperind o putere mare prin invocarea spiritelor necurate, a văzut însuși Prințul Întunericului, vorbind cu el și primind de la el o mulțime de demoni pentru a-i sluji.
După ce s-a întors la Antiohia, Ciprian a fost venerat de păgâni ca un preot păgân de seamă, uimind oamenii cu abilitatea sa de a arunca farmece, de a invoca molime și ciume, și de a învăța cum să cheme morții. A adus multe persoane la pierzare, învățându-le să slujească demonilor și cum să arunce vrăji.
Fecioara sfântă Justina a trăit în Antiohia. După ce i-a îndepărtat pe proprii ei părinți de eroarea păgânismului și i-a condus spre credința în Hristos, s-a dedicat Mirelui Ceresc și și-a petrecut timpul în post și rugăciune. Când tânărul Aglaidas a cerut-o în căsătorie, sfânta a refuzat, deoarece dorea să rămână fecioară. Aglaidas a cerut ajutorul lui Ciprian. Acesta a spus că va face ca inima Justinei să fie plină de dorință pentru tânăr. Indiferent ce a încercat Ciprian, nu a reușit nimic, deoarece Sfânta a învins toate vicleniile diavolului prin rugăciune și post.
Ciprian a trimis un duh necurat să atace fecioara sfântă și să stârnească patimi trupești în ea, dar ea le-a învins prin puterea Semnului Sfintei Cruci și prin rugăciuni fervente către Domnul.
Citește și: Calendar ortodox, 2 octombrie. Ce nu trebuie să faci astăzi, sub nicio formă
Chiar dacă unul dintre demoni și Ciprian însuși au asumat diverse înfățișări prin puterea vrăjitoriei, nu au putut influența pe Sfânta Justina, care era ocrotită de credința sa fermă în Hristos. Toate farmecele au fost risipite, iar demonii au fugit la menționarea numelui Justinei.
Ciprian, în furia sa, a trimis ciumă și molimă asupra familiei Justinei și asupra întregului oraș, dar rugăciunile ei au împiedicat acest lucru. Vrăjitorul a adus tulburări nu numai Justinei și familiei ei, ci și întregului oraș.
Zvonurile s-au răspândit că orașul este pedepsit pentru că Justina nu vrea să se căsătorească cu Aglaias. Mai multe persoane au mers la ea și i-au cerut să se căsătorească cu Aglaias pentru a nu mai aduce Ciprian mai multe necazuri. Justina i-a liniștit și le-a asigurat că în curând necazurile pe care Ciprian le-a provocat cu ajutorul demonilor vor lua sfârșit. Sfânta Justina s-a rugat lui Dumnezeu, puterea demonilor a fost distrusă, și toți au fost vindecați de bolile și necazurile lor.
Oamenii au început să-L laude pe Hristos și să râdă de Ciprian și vrăjitoria lui. Ciprian a ucis mulți oameni cu farmece și poțiuni, și a omorât multe bărbați și femei ca jertfe pentru demoni.
Era deja un părtaș al demonilor și, dacă ar fi murit în acel moment, ar fi fost aruncat în adâncurile Iadului. Cu toate acestea, Dumnezeu, în compasiunea Sa infinită, l-a salvat de la abis.
Sfântul Ciprian a văzut că diavolul pe care îl slujea se temea de Hristos. Răul a recunoscut că nu poate cuceri fecioara pentru că se temea de „anumitul semn” de pe ea.
Citește și: Povestea Sfântului Ciprian, făcătorul de minune. Ce e bine să faci, azi
„Dacă te înspăimântezi chiar și la umbra Crucii și dacă numele lui Hristos te face să tremuri,” a spus Ciprian, „atunci ce vei face când Însuși Hristos va sta înaintea ta?”
Diavolul s-a aruncat apoi asupra preotului păgân și a încercat să-l lovească și să-l sugrume. Pentru prima dată, Sfântul Ciprian a testat puterea Semnului Crucii și numele lui Hristos, apărându-se de furia Dușmanului.
Apoi, s-a dus la episcopul local Anthimos într-o pocăință profundă și a aruncat toate cărțile sale în flăcări. A doua zi, a intrat în biserică și nu a vrut să o părăsească, chiar dacă nu fusese încă botezat.
Prin eforturile sale de a urma dreptatea, Sfântul Ciprian a înțeles puterea mare a credinței în Hristos, recuperând mai mult de treizeci de ani de slujire diavolului. După un an de la botez, a fost hirotonit preot. Curând după aceea, Sfântul Ciprian a fost ridicat la rangul de episcop.
Sfântul Ciprian a convertit atât de mulți păgâni la Hristos, încât în episcopia sa nu a rămas nimeni care să aducă jertfe idolilor, iar templele păgâne au căzut în desuetudine. Sfânta Justina s-a retras într-o mănăstire, unde a fost aleasă stareță.
În timpul persecuției împotriva creștinilor sub Împăratul Dioclețian, Episcopul Ciprian și Sfânta Justina au fost arestați și aduși la Nicomidia, unde, după torturi groaznice, au fost decapitați cu sabia. Sfântul Ciprian, temându-se că curajul Sfintei Fecioare s-ar putea clatina dacă l-ar vedea pe el ucis, a cerut timp pentru a se ruga. Sfânta Justina și-a plecat gâtul și a fost decapitată prima.
Parte din mâna Sfântului Ciprian se află în biserica Zlătari din București.
Cu ocazia Sfântului Ciprian, vă doresc să aveți parte de pace, liniște și sănătate în viața voastră. Să lumina Sfântului Ciprian să vă călăuzească mereu pe calea cea dreaptă!”
„La mulți ani de Sfântul Ciprian! Sărbătoriții zilei să fie binecuvântați cu dragoste, prosperitate și bucurie în fiecare zi a vieții lor.”
“De Sfântul Ciprian, îți trimit cele mai bune gânduri și urări. Să fii înconjurați de dragoste și sănătate în această zi specială!”
Citește și: Calendar ortodox, 2 octombrie. Ce nu trebuie să faci astăzi, sub nicio formă
„La mulți ani de Sfântul Ciprian! Sărbătorește această zi cu bucurie și recunoștință pentru binecuvântările vieții tale.”
„Sfântul Ciprian ne învață că întoarcerea către credință și binele adevărat poate schimba destinul nostru. Să sărbătorim această zi cu inimile pline de speranță și recunoștință.”
„În ziua Sfântului Ciprian, îți dorim să ai parte de iertare și eliberare de păcate, așa cum el însuși a găsit calea către lumină. La mulți ani!”
„Sfântul Ciprian ne amintește că putem găsi mântuire și schimbare în credință. Să ne rugăm pentru binecuvântarea și îndrumarea divină în viața noastră.”
„Cu ocazia Sfântului Ciprian, să descoperim puterea credinței și să ne bucurăm de binecuvântările pe care le aduce în viața noastră. La mulți ani!”
Vezi și: Ce nu este bine să faci sub nicio formă de Sfântul Ciprian, sărbătorit pe 2 octombrie
„Sfântul Ciprian ne inspiră să căutăm lumina și iubirea divină. Să petreci această zi cu credință și speranță în suflet. La mulți ani!”
Sfântul Ciprian să îți aducă lumina credinței și binecuvântările sale în viața ta! La mulți ani, prieten drag!”
„În ziua Sfântului Ciprian, îți urez să ai parte de iubire, pace și armonie. La mulți ani frumoși!