Vorbim despre o legumă ce nu lipsește de pe mesele românilor, mai ales în timpul lunilor de vară, și care se găsește în magazinele și piețele din toate colțurile țării. Cu toate că beneficiile pentru organismul uman sunt numeroase, există și anumite contraindicații pe care foarte puțini le cunosc. Medicii trag un important semnal de alarmă, dezvăluind cine nu are voie să mănânce castraveți.
Alături de roșii și ceapă, castraveții sunt printre cele mai consumate produse la noi în țară. Sunt ieftini, se găsesc în orice magazin și piață din România și pot fi adăugați într-o listă lungă de preparate.
Pentru că sunt bogați în apă, devin aproape nelipsiți din farfuriile multor persoane, mai ales în timpul lunilor de vară. Un obicei nerecomandat însă de medici și specialiști în nutriție.
Aceștia au tras un important semnal de alarmă, dezvăluind că, dacă sunt mâncați în exces, pot avea efecte negative asupra organismului uman. Mai mult, ar trebui evitați în totalitate de unii oameni.
Te-ar putea interesa și: De ce să zdrobeşti castraveţii înainte de a-i mânca. Asiaticii doar aşa procedează, e un truc genial
Dacă sunt consumați zilnic, la fiecare masă, castraveții pot provoca balonare și flatulență, tocmai de aceea nu sunt deloc recomandați persoanelor care au probleme la nivelul aparatului digestiv, precum gastrită sau reflux gastric.
Coaja lor conține unele toxine – curcubitacină și triterpenoide – compuși ce pot acționa ca o otravă pentru organismul uman, dacă sunt ingerate în cantități foarte mari. Ele pot duce și la dezechilibre electrolitice. Cu alte cuvinte, în loc să hidrateze corpul, provoacă pierderea de apă și săruri esențiale, prin efectul lor diuretic. În aceste condiții, trebuie eliminați și din meniul celor care au probleme cu rinichii.
Pe lista persoanelor care nu au voie să mănânce castraveți sunt și cei care urmează un tratament cu anticoagulante. Consumul în exces poate cauza creșterea nivelului de vitamina K în organism, ceea ce poate avea consecințe negative în cazul persoanelor cu probleme cardiace și circulatorii.
Potrivit specialiștilor, cantitatea zilnică recomandată nu trebuie să depășească doi sau trei castraveți proaspeți.
Te-ar putea interesa și: Cum se depozitează corect castraveții. Așa vor rămâne proaspeți și crocanți pentru mai mult timp