01 ian. 2023 | 22:39

Cât timp ţin piftia şi toba în frigider. Trebuie aruncate imediat dacă au depăşit acest număr de zile

Diverse
Cât timp ţin piftia şi toba în frigider. Trebuie aruncate imediat dacă au depăşit acest număr de zile
Cât timp ţin piftia şi toba în frigider

Când spui masă de Crăciun, de Revelion sau de Paște la români, spui și belșug. Gospodinele din toată țara pregătesc oale uriașe de sarmale, platouri întregi cu salată de boeuf, friptură de porc și alte preparate tradiționale servite mereu de sărbători. Pentru că nu pot fi consumate imediat, ajung să fie păstrate câteva zile la rece. Află cât timp țin piftia și toba în frigider. Dacă au depășit acest număr de zile, trebuie aruncate imediat.

Cât timp ţin piftia şi toba în frigider

An de an, luna decembrie dă startul cumpărăturilor și pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă. Gospodinele din toate colțurile țării fac sarmale, salată de boeuf, friptură, piftie, tobă, cozonaci, iar lista preparatelor ce ajung să fie puse pe masă pentru familie și musafiri poate continua.

În condițiile în care cantitățile sunt uriașe, de cele mai multe ori, mâncarea rămasă neconsumată ajunge să fie ținută la frigider, fiind savurată în zilele următoare. Dar cât rezistă aceste preparate tradiționale la rece înainte să se altereze?

Începem lista cu celebra salată de boeuf. În primul rând, înainte de o pune în frigider, vasul în care este pusă trebuie să fie acoperit, fie cu un capac, fie cu folie alimentară.

Chiar și în acest condiții, ar trebui consumată la cel mult 48 de ore de la momentul în care este făcută. Dacă observi că la suprafață s-a format o crustă, înseamnă că maioneza din compoziție nu mai poate fi mâncată.

Citește și: Secretul pentru cea mai bună piftie. Trucul genial al gospodinelor, ce carne folosesc

Sfaturi importante

Dacă este ținută în frigider, toba – ce nu are cum să lipsească de pe platourile puse în fața musafirilor la începutul meselor – rezistă nu mai mult de șapte zile.

Cam același interval este valabil și pentru piftie. Acest preparat specific sărbătorilor de iarnă ține până la cinci sau șase zile, dar doar dacă este pus într-un recipient închis (cutie de plastic, formă de sticlă sau ceramică acoperită cu folie alimentară de plastic).

Tot cinci zile rezistă și sarmalele în frigider. După ce trece acest număr de zile, carnea va căpăta un gust ușor acru, acesta fiind semnul că nu ar trebui să mai fie consumate. Dacă sunt ținute la congelator, însă, cea mai bună variantă este congelatorul.

Astfel, sarmalele ce nu au fost preparate termic rezistă între trei și patru luni, în timp ce sarmalele gătite pot fi decongelate și consumate și după 12 luni.