Venirea toamnei anunță schimbări de importanță majoră și în grădina ta. Ultimele săptămâni din septembrie și primele din octombrie sunt vitale pentru a obține culturi frumoase de plante primăvara viitoare. Pentru a păstra grădina sănătoasă și în sezonul rece, trebuie să acționezi din timp. Află în rândurile de mai jos ce trebuie să faci după jumătatea lui septembrie în grădină. Secretele celor mai pricepuți gospodari.
În primul rând, când vine vorba despre grădinărit în perioada toamnei, trebuie să te asiguri că aduni toate frunzele ofilite la un loc. Nu le lăsa niciodată să sufoce plantele și iarba din grădină. Greblează frunzele sau folosește-le ca mulci în straturile de plante. Mucegaiul de frunze bine putrezit este bogat în nutrienți. Din acest motiv, este foarte benefic pentru solul grădinii.
După ce ai rezolvat problema frunzelor vestejite, poți să te ocupi de planificarea viitoarei grădini. De preferat este ca solul din grădina ta să fie bine drenat. Pregătește locul pentru plantarea bulbilor de floare. Dacă locuiești într-o zonă caldă, este recomandat să răcești bulbii de lalele și jacint în frigider, înainte de a-i planta, pentru aproximativ opt săptămâni.
După plantarea bulbilor de floare de toamnă, grădinarii recomandă și adăugarea de câțiva pumni de îngrășământ, care să asigure o creștere sănătoasă a plantelor primăvara viitoare.
În continuare, trebuie să te ocupi de curățarea și tăierea gardurilor vii. Secretul acestui pas constă în stimularea unei noi creșteri. La fel trebuie să procedați și în cazul mugurilor terminali, pentru a face planta să fie mai stufoasă la primăvară.
Toamna este, de asemenea, momentul potrivit pentru a-ți hrăni gazonul din grădină. Chiar dacă temperaturile sunt scăzute, rădăcinile de iarbă continuă să crească, deoarece solul se menține cald. Prin urmare, este un moment excelent pentru îngrijirea gazonului.
Poți opta pentru un îngrășământ cu eliberare lentă, pentru a încuraja creșterea mai groasă a ierbii. Tot acum poți să plantezi și noi semințe de gazon. Înainte de a face acest lucru, îndepărtează pietrele și buruienile din zona în care vrei să pui gazon.
Dacă solul este suficient de umed, finalul lunii septembrie este ideal pentru plantarea de noi arbori sau arbuști. În acest fel, aceștia vor avea la dispoziție mai multe luni pentru a se stabiliza pentru vremea caldă. Asigură-te, în schimb, că locul de plantare nu este situat deasupra canalelor de canalizare sau cablurilor electrice.
Adaugă gips, dacă solul este argilos, pentru a ajuta la îmbunătățirea structurii acestuia. Indiferent de tipul de sol din grădină, nu uita că trebuie să adaugi materie organică în mod regulat la nivelul acestuia. Poți folosi gunoi de grajd, îngrășământ granulat sau compost. Astfel, vei asigura solului cantitatea necesară de nutrienți și, totodată, un bun echilibru între retenția apei și drenajul solului.