Vești proaste pentru români! Specialiștii vin cu un avertisment neașteptat pentru aceștia. Ce se va întâmpla după majorarea salariului minim? Preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta trage un semnal de alarmă.
Majorarea salariului minim pe economie ar urma să crească prețul alimentelor, spune specialiștii. Românii nici nu s-au obișnuit bine cu vestea bună că o alta a umbrit-o. Preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta vine cu un avertisment.
Acesta spune că majorarea salariului minim ar deregla complet piața și astfel și prețul alimentelor ar crește. Specialistul susține că alimentele se vor scumpi cu siguranță dacă Guvernul decide să crească salariul minim pe economie din luna ianuarie.
„O decizie stupidă de majorare a salariului minim ar deregla complet piaţa. Salariul minim nu se poate majora, pentru că aşa vrea cineva: ca să majorezi salariul minim îmi trebuie productivitate şi să îmi scot banii. Niciun Guvern, nici acesta, nu a înţeles că majorarea salariului minim este o majorare în cascadă, pentru că va trebui să majorezi toate salariile, nu numai salariul minim.
O majorare a salariului minim ar arunca în aer toate salariile, pentru că trebuie să îi majorezi şi salariul următorului angajat. Deci, dacă vom avea de la 1 ianuarie o majorare a salariului minim, vom avea şi o majorare a preţului cărnii şi al alimentelor”, a afirmat Sorin Minea, potrivit Agerpres.
Cel din urmă consideră o astfel de decizie nepotrivită pentru că are urmări nefericite. Aceasta ar produce o scumpire a alimentelor de câteva procente, la fel ca în cazul majorării tarifelor la energie.
Acesta a mai subliniat că prețul materiei prime la majoritatea produselor alimentare nu a crescut, în condițiile în care acesta influențează cel mai mult prețul final de vânzare al alimentelor.
„Dacă nu apare o creştere bruscă, preţul va stagna până undeva prin toamnă. (…) La lapte, după cunoştinţele mele, materia primă nu a crescut şi nici cererea nu a crescut, deci e foarte greu de spus dacă va creşte. Preţul porumbului este mai mic, producţia de porumb este foarte mare, lucerna a avut producţie mare. Am avut un an bun, îmi pare rău că alţii spun că e un an rău.
(…) Practic, tentativa de a creşte preţurile a existat întotdeauna, iar cei care dictează preţul nu sunt procesatorii, ci sunt producătorii agricoli, care cresc preţul la materia primă şi automat ne obligă să majorăm şi noi preţul”
Sorin Minea
Amintim că ministrul Muncii a anunțat pe data de 31 august că reprezentanții Guvernului urmează să aibă o întâlnire în cursul zăptămânii viitoare cu patronatele și sindicatele pentru a discuta propunerile părților cu privire la majorarea salariului minim pe economie pentru anul viitor.