Care sunt cele mai periculoase zone din România pentru banii tăi? Mulți oameni pățesc asta pentru că nu sunt suficient de atenți la anumite detalii. La ce trebuie să ai grijă?
Există unele zone în România care sunt mai periculoase, motiv pentru care ar trebui ca persoanele care trec pe acolo să fie mai atente. Cei care se deplasează în locurile în cauză ar face bine să-și închidă telefoanele mobile sau tabletele ori să aibă mai mare grijă la setări pentru că altfel se vor trezi buni de plată.
Autoritatea Națională pentru Administrarea și Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a explicat ce se poate întâmpla dacă nu ești atent. Sursa citată mai arată și că utilizatorii de telefonie și internet mobil trebuie să fie atenți în preajma zonelor din apropierea granițelor.
Cei care tranzitează localitățile aflate în apropiere trebuie să-și verifice setările de la telefon și să-și închidă mobilul sau tableta. Motivul este că unele din gadget-uri se pot conecta automat la o rețea dintr-o țară vecină chiar dacă utilizatorii lor se află pe teritoriul României.
Riscul de roaming involuntar este prezent în toate zonele care se află aproape de granițele țării cu statele vecine: Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia şi Bulgaria. Acest risc există doar atunci când mobilul sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei la care ar putea să se conecteze.
Dispozitivul utilizat se conectează singur la operatorul cu cel mai bun semnal, chiar dacă aparține unei țări vecine. Ca să nu te trezești plătind facturi babane, dacă treci prin zonele apropiate de frontiere închide-ți telefonul sau tableta sau ai grijă să schimbi setările.
Dacă nu faci asta, mai ai opțiunea de a cere operatorului activarea serviciului de roaming doar la cerere și verificarea la ce rețea sunt conectate dispozitivele înainte de a le folosi.
Ai grijă atunci când mergi în: Arad, Bihor, Botoșani, Caraș Severin, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Mehedinți, Maramureș, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman și Vaslui.
De exemplu, la Drobeta-Turnu Severin se poate activa automat serviciul roaming din Serbia, iar în comunele și satele de la nordul orașului Botoșani, cel din Republica Moldova. Costurile sunt mari, de aproape 1 euro pe minut.
Majoritatea românilor lucrează cu operatorul Digi RCS&RDS. Ai mai jos modul în care îți poți activa roaming-ul fără probleme.
-intră în contul tău de client (în cazul în care nu ai unul, îţi poţi crea)
-accesează secţiunea „Serviciile Mele”
-selectează apoi secţiunea „Digi Mobil”
-alege numărul de telefon pentru care doreşti activarea roamingului de voce, respectiv de date
-accesează „Configurează” şi selectează „roaming voce”, respectiv „roaming date”
-la final apasă butonul „Activează”