14 oct. 2020 | 13:01

‘Drogul’ pe care românii îl au în bucătărie și îl consumă zilnic. Cât de periculos este, de fapt

Știri generale
'Drogul' pe care românii îl au în bucătărie și îl consumă zilnic. Cât de periculos este, de fapt
"Drogul" din bucătăria românilor. Îl consumă zilnic și nu știu ce periculos e

Românii nu conștientizează cât de nociv este unul din lucrurile pe care le au în bucătărie. Îl consumă zilnic și nu știu ce periculos e. Despre ce e vorba și cu ce ar trebui să-l înlocuiască pentru o viață sănătoasă?

„Drogul” din bucătăria românilor. Îl consumă zilnic și nu știu ce periculos e

Zahărul, la fel ca sarea, este sugerat să fie consumat cu moderație. Din păcate, românii încep prost încă de dimineață, consumând neapărat o cafea îndulcită, unii pe stomacul gol. Un aport crescut de zahăr ne dă o senzație de oboseală, deși pare că la început îți dă energie, starea se duce la scurtă vreme. Absorbția e rapidă, glicemia crește, secreția de insulină crește și ea, ulterior scade glicemia în organism. Abia atunci apare senzația de oboseală și dorința de a mânca în continuare. Dr. Răzvan Vasilescu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, a explicat la rubrica ”Sfat de sănătate” cu Andreea Cigolea de ce zahărul e inamicul prim organismului.

În primul rând, trebuie ca toți să știe unde îl găsesc, mai ales când vine vorba despre cei care sunt novice în ale alimetației – copiii. Aceștia poftesc la divese lucruri din supermarket-uri fără să conștientizeze pericolul. Băuturile îndulcite sunt strâns legate de obezitatea la copii. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca doza maximă de zahăr să fie 10% din aportul caloric, adică 25-30 de grame/zi. Este sugerat ca toată lumea să citească cu mare atenție etichetele de pe produse, în special de pe cele de panificație, unde zahărul se regăsește sub mai multe denumiri.

Zahărul, inamicul 1 al organismului

Zahărul, inamicul 1 al organismului

„Inamicul numărul 1”

„L-am putea defini ca inamicul numărul 1, dar acum să ne referim ce înseamnă zahăr, pentru că noi, în România în general, prin zahăr înţelegem zahărul rafinat, zahărul pe care îl folosim la cafea, la ceai. Zahărul este format din glucoză şi fructoză în proporţii egale şi îl putem clasa carbohidraţilor, ca şi macronutrient. Zahărul, pe lângă creşterea în greutate, se asociază şi cu alte afecţiuni cardiovasculare, favorizează diabetul zaharat. De asemenea, un aport crescut de zahăr ne dă o senzaţie oboseală. Îţi dă energie pe un interval scurt de timp, după care absorţia este rapidă, glicemia creşte, creşte secreţia de insulină, repede scade glicemia în organism şi atunci apare senzaţia de oboseală şi nevoia de a mânca în continuare”
Dr. Răzvan Vasilescu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice (Sursa: antena3.ro)